Hogy kerül a fék a konyhaszekrénybe?

A bútortervezés és gyártás világában a helyszűke sokszor okoz fejfájást. Az apró konyhák és fürdőszobák esetében a tervezőknek trükközniük kell, hogy a bútorok valóban praktikusak legyenek, ne csak jól mutassanak.

Ebben a cikkben megosztunk néhány ötletet, hogyan lehet hatékonyan kihasználni a kompakt tereket. Megnézzük, milyen megoldások segíthetnek abban, hogy a kisméretű szekrények is maximális funkcionalitást nyújtsanak.

Berendezett konyha - TWN

Kihívást jelentő kis mélységű szekrények

Aki valaha tervezett már kisméretű felsőszekrényt, tudja, hogy nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt. A kritikus helyek közé tartozik a páraelszívó feletti szekrény, vagy a mosdó fölött lévő tároló. Itt kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a szekrény ajtaja kényelmesen nyíljon.

A megoldás az apró részletekben rejlik, például a megfelelő vasalatok kiválasztásában. A Sevroland által kínált Blum Aventos HK-XS felnyíló vasalat például kifejezetten kis mélységű szekrényekhez lett tervezve. Beépítési mélysége is minimális, mindössze 125 mm.

Hatékony mechanizmusok kompakt terekhez 

A felnyíló vasalatok lehetővé teszik, hogy a szekrényajtók felfelé nyíljanak, így szabadon hagyják a munkafelületet. Ezek a rendszerek különösen jól jönnek, amikor kicsi a hely, ugyanakkor a szekrényeket gyakran kell használni. 

A vasalatok igazi előnye a mozgás könnyedsége. Nincs szükség erőkifejtésre, az ajtó egyszerűen, szinte súlytalanul nyílik és záródik. Egy fürdőszobában, ahol a hely kicsi, ez elengedhetetlen.

Kedvező árú vasalatrendszer

A HK-XS felnyíló vasalat a Blum AVENTOS családjának a legkisebb és egyben legolcsóbb tagja. Azért hozták létre, hogy alternatívát kínáljanak a hagyományos, régi gázteleszkópos felnyílókra, melyek feszítették az ajtót, emiatt pár éven belül a pánt is tönkrement, és általában 1-2 éven belül ki kellett cserélni, mert a gáz elillant és már nem működött. Alig kerül többe, de minden ponton megállítható az ajtó, nem feszíti a pántokat és (fékes pánt alkalmazásával) lágyan záródik az ajtó. Néhány év alatt szinte teljesen kiszorította a régi gázteleszkópokat a piacról - nem véletlenül…

Tervezési tippek és trükkök

A kis mélységű szekrények tervezésekor gyakran használnak üvegezett előlapokat vagy alumíniumkeretes ajtókat. Azért esik ezekre az anyagokra a választás, mert optikailag nagyítják a teret.

Vasalatot is eszerint kell választani. Egy nehéz faajtóhoz például erősebb technológiára van szükség, míg egy könnyebb alumíniumajtónál finomabb megoldások is működnek. A legsokoldalúbb vasalatrendszerek bármilyen anyaggal integrálhatók, amelynek köszönhetően olcsóbb és gyorsabb az összeszerelés.

Fékezés és érintés

A legújabb mechanizmusok lefékezik az ajtót, mielőtt becsukódnának. Vagyis nem csapódik be, hanem lelassul és csendesen záródik. Ennél nagyobb kényelmet már csak a fogantyú nélküli változatok kínálnak, amelyek egy enyhe érintésre is nyílnak. 

A részletek hatalma

A bútortervezés folyamatosan fejlődik, és a modern trendek egyre inkább a helytakarékosság és a praktikum felé mozdulnak el. Ahogy a lakások mérete csökken, úgy nő az igény az okos és multifunkcionális bútorok iránt. 

A jövő bútortervezése nem csak arról szól, hogy minél több tárolóhelyet teremtsen. Arról is, hogy vihető ez véghez úgy, hogy közben a bútorok esztétikusak és tartósak is maradjanak a használat során. A különböző technológiák megengedik az odafigyelést ezekre az apró részletekre. A végeredmény pedig nemcsak praktikus lesz, hanem a vásárlók szívébe is belopja magát.