Ez az egy étel képes teljesen megtisztítani az artériákat: a kardiológusok is ezt ajánlják érszűkület ellen
Van egy egyszerű, hétköznapi étel, amit ha rendszeresen fogyasztasz, segíthet megelőzni az érelmeszesedést, sőt, még az artériáid állapotát is javíthatja.
Sok múlik azon, mit eszel
A szervezetben futó artériák olyanok, mint a test életvonalai: rajtuk keresztül jut el a friss, oxigéndús vér minden szervünkhöz. Amikor azonban ezek a csatornák beszűkülnek vagy elzáródnak, a következmények drámaiak lehetnek – a szívinfarktustól a stroke-ig bármi előfordulhat. Az artériák falán lassan felgyülemlő zsíros, mész- és koleszterinlerakódások – vagyis a plakkok – évek alatt alakulnak ki, sokszor észrevétlenül. Az életmód, amit a legtöbben élünk, különösen kedvez ennek: a mozgásszegénység, a finomított ételek, a túlzott cukor- és zsírfogyasztás, valamint a stressz mind-mind gyorsítják a folyamatot. A szakértők szerint a helytelen étrend a legnagyobb ellensége az érrendszernek, de szerencsére az egyik legjobb szövetségese is lehet, ha tudatosan választunk. A kutatások szerint ugyanis bizonyos ételek képesek csökkenteni a „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintjét, mérsékelni a gyulladást és javítani a vérkeringést. Mindez együtt segíti, hogy az artériák falai rugalmasak maradjanak, és a vér szabadon áramolhasson bennük. Van egy étel, amelynek rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít a plakkok képződésének lassításában és az érfalak védelmében. Ráadásul ez az étel szinte minden konyhában megtalálható, és elkészítése sem igényel nagy erőfeszítést, mégis csodát tesz a keringéssel, ha beépíted a mindennapi étrendedbe.














