Mire van szükség egy elektromos autó üzemeltetéséhez?

A villanyautók az elmúlt időszakban ellepték az utakat. Egyre többet láthatunk belőlük, a népszerűségük folyamatosan növekszik. Kiegészítőkből is egyre több van, amelyek segítségével kényelmesebbé tehetjük a jármű használatát a mindennapokban. Mi az, ami semmiképpen sem maradhat ki? (X)

 

A töltésre kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni

Ma már egy elektromos autó töltő beszerzése könnyedén megoldható például az eautotoltokabel.hu oldaláról. A legtöbb kérdés általában pont a töltéssel kapcsolatban szokott érkezni. Szerencsére az infrastruktúra Magyarországon és az egész Európai Unió területén folyamatosan fejlődik. Ma már nem kell amiatt aggódni, hogy az akkumulátor lemerül, mert nem találunk a közelben töltőállomást.

Általában új elektromosautó-tulajdonosként két úton tudunk elindulni, ha töltésről van szó: nyilvános állomások vagy otthoni berendezés. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. A nyilvános töltőállomások sokkal gyorsabban töltenek, mint az otthon felszerelhető változatok. Ma már villámtöltők is elérhetőek, amelyekkel akár közel fél óra alatt feltölthetjük nulláról száz százalékra az akkumulátort. Azonban azt is bele kell kalkulálni, hogy ezek az állomások gyakran foglaltak, pláne egy nagyvárosban. Ha rosszul időzítünk, könnyen megcsúszhat az egész napunk.

Ezzel szemben az otthoni fali töltők vagy töltőoszlopok segítségével akkor tölthetjük az akkumulátort, amikor akarjuk. Lassabbak, mint a nyilvános eszközök, de akár egész este, alvás közben is feltöltődhet az akkumulátor. Nincs sorban állás, a napunk sem fog megcsúszni, sokkal tervezhetőbbek lesznek a hétköznapok. A telepítés is hatékonyan megoldható, szakember segítségével.

Mit tud napjainkban egy modern töltő?

Egy ma telepített fali töltő vagy töltőoszlop számtalan innovatív funkcióval rendelkezik. Egy kijelzőn keresztül folyamatosan jelezni tudja a töltöttség állapotát, hogy mennyi energiát használt már fel, mennyi idő van még hátra. Okostelefonon keresztül időzíteni lehet a töltést, sőt, még arra is lehetőség van, hogy beállítsuk, mennyi energiát használhat fel a folyamatra.

Ezzel elkerülhetjük azt, hogy túlterhelje az otthoni hálózatot, lecsapja a biztosítékot. A megfelelő, modern töltővel biztonságosabb lesz az elektromos autó használata, működtetése.

Miért nem elég a gyári töltő?

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogyha minden elektromos autóhoz alapból jár egy gyári töltő, akkor mégis miért kellene telepíteni egyet? A válasz a töltési hatékonyságban rejlik. Ez azt mutatja meg, hogy a felvett energia hány százalékát képes a töltő az akkumulátorba eljuttatni. A gyári töltők esetében ez a szám 80%, azaz az áram egyötöde elvész menet közben. Ezzel szemben egy telepített töltő 95%-ra képes, ami már elég nagy különbséget jelent a rezsiszámlán is.

Ezenkívül a biztonság is fontos, mivel a hagyományos konnektorokat nem ekkora terhelésre tervezték, a modern töltők esetében nem kell emiatt aggódni.