Mi az igazság a hővédő ablakfóliákról?

Sokat hallhatunk az ablakra ragasztható fóliákról, melyek állítólag hűvösebben tartják a lakást, azonban nem meglepő, hogy kételyek támadhatnak bennünk: hogyan tud egy vékony kis hártya megbirkózni a nap erejével? Nem beszélve arról, hogy ezeket a termékeket az ablak belső felére kell ragasztani, tehát elvileg a hőt belülről kellene felfogniuk. (X)

Cikkünkben kiderítettük az igazságot, vagyis azt, hogy érdemes-e ezeket a termékeket használni, vagy csak egy jó irányzott reklámfogásról van szó?

Termékek sokasága elérhető

Ahhoz, hogy meg tudjuk nézni, működik-e a hővédő ablakfólia, ki kell választanunk közülük néhányat, a Fóliás Jucinál kapható ablakfóliák pedig megfelelő tesztalanyoknak tűnnek. Többféle ablakfólia létezik, itt 45%-os, 67%-os hővédő fóliát, tükörfóliát és színezett Tönung fóliát kaphatunk.

Mit ígérnek ezek a hővédő fóliák?

A leírások szerint a termék fajtájától függően 1-8 fokot is lehet csökkenteni a szoba hőmérsékletén. Igaz-e ez az adat? Egy háziasszony úgy döntött, hogy nem hiszi el a laboratóriumi adatokat, hanem a saját lakásában is teszteli mindezt.

A háziasszony két azonos fekvésű szobán tesztelte a termékeket a forró nyári napokon és maga is meglepődött, hogy a hővédő fóliák a való életben is hozták a laboratóriumi méréseket, tehát a fóliával védett szobában hűvösebb maradt a levegő.

Nem elégedtünk meg csupán ezzel a teszttel!

Akik feltették az ablakra a fóliát arról számoltak be, hogy az ablaküveg és a fólia nagyon felmelegedett, viszont így arra is lehetne következtetni, hogy a meleg éppen ott marad, ahol nem kellene, vagyis a lakásban. Utánajártunk annak, hogy miért melegszik fel a fólia és hogy melegebbet okoz-e ez a szobában, mint volt?

Megtudtuk, hogy a melegedés pont annak a jele, hogy a fólia működik. A működési elv ugyanis úgy néz ki, hogy az ablakra érkező sugarak a fólián megállnak és a fóliát, valamint az üveget melegítik fel, így nem jutnak be a lakásba. A ragasztó nélküli fólia megszűri, az öntapadós pedig visszaveri a napsugarat, de mind a kettő fel fog melegedni.

És akkor az utolsó kétely: nem működik-e radiátorként a felmelegedett fólia? Ez a kérdés is teljesen jogosan merül fel, hiszen a forró fólia belül van. Ennek megcáfolására Fóliás Juci tojáskísérletet végzett. A fóliával védett ablak előtti területre ráütött egy nyers tojást, majd a mellette lévő fóliamentes ablaküveg elé is ütött egy tojást.

Az eredmény megnyugtató volt! Míg a védtelen ablak előtt lévő tojás széle egy óra elteltével már kezdett megsülni, megszilárdulni, addig a hővédő fólia mögött lévő tojás állapota változatlan maradt.

A tojáskísérlet tehát bebizonyította, hogy a felmelegedett fólia és ablaküveg nem viselkedik radiátorként, hanem védelmet nyújt a mögötte lévő dolgoknak.

A fentiek alapján tehát magabiztosan kijelenthetjük, hogy a hővédő ablakfóliák működnek, vagyis képesek a lakást hűvösebben tartani, mindezt pedig a fajtától függő mértékben. Vásárlás előtt ezért érdemes elolvasni azt, hogy melyik fólia milyen hőmérséklet-csökkentésre képes, és a számunkra megfelelő terméket választani.