Gyerekbarát kerttervezés vidéki házaknál

A gyerekbarát kert kialakítása egy hagyományos, ám új építésű otthon esetében is könnyen megvalósítható. A kertépítés célja ebben az esetben az, hogy hosszabb távon is biztosítsunk megfelelő mennyiségű árnyas, valamint napos részt. A kertben további kihívást jelenthet a virágok elhelyezése.

A Kertelünk kerttervezés projektjei között is találhatunk ehhez hasonló munkákat, amelyek egy csodálatos vidéki házat tesznek még otthonosabbá. A virágzó növények társítása, a sík és romantikus gyerekbarát kert kialakítása könnyen megvalósítható, ha tudjuk, hogy pontosan mit és hova kell elhelyezni. 

Mi jellemzi a kertet?

A barátságos hangulatot árasztó környezetből nem hiányozhatnak a hullámzó ágyások. Azonban oda kell figyelni arra is, hogy a kert közepét szabadon hagyjuk, így az összes részt könnyedén megközelíthetjük és beláthatjuk. A gyerekek számára tervezett játszótér a kert egy külön szegletében kerülhet kialakításra. A fák segítenek majd abban, hogy a legnagyobb nyári melegben, kicsik és nagyok egyaránt találjanak árnyékos részeket. 

Milyen virágokat ültessünk?

A hagyományos kertek egyik kedvelt kialakítása az, hogy a gyepbe növényszigeteket hozunk létre. Ide többféle virágot is ültethetünk, de leginkább az évelők közül érdemes választani. A levendula sokak nagy kedvence, és ehhez bátran párosíthatunk különféle liliomokat. A sásliliom, az árnyékliliom és a homokliliom is kedvelni fogja ezt a helyet. A lángvirágokat is választhatjuk, amelyeket nagyszüleink is boldogan telepítették be a kertekbe, hiszen sokáig virágoznak.

A növényszigetek kapcsán érdemes elgondolkodni a széleslevelű ezüstfa, valamint a gazdag lombozattal rendelkező japánfű beültetésén, amelyek évről-évre egyre szebb arcukat mutatják majd. Hatalmas előnyük, hogy minimális gondozást igényelnek, ami a mai felgyorsult világban elengedhetetlen szempont. A gyerekeknek tervezett játszótér környékére inkább csak gyepet ültessünk, hogy szabadon játszhassanak.

Alakítsunk ki kerti sütögetőt

Kertépítés során ne feledkezzünk meg a kerti sütögetőről sem, hiszen itt fog összejönni a család apraja-nagyja, és valószínűleg a barátok is örömmel veszik, ha meghívjuk őket egy kellemes és meghitt találkozóra. 

Általában a kör alakú sütögetők kialakítását ajánlják, amelynek burkolata készülhet terméskőből. Az ülőrészt félkör alakba tervezzük, így az sütőtér könnyen megközelíthető lesz anélkül, hogy bárkit zavarjunk a pihenésben. 

Itt se feledkezzünk el a virágokról, hiszen különféle növénycsoportokat helyezhetünk el a kert sarka és a sütögető között. A szomszéd kertjéhez közeledve egyre emeljük a magasságot, míg el nem érjük azt, hogy egy teljesen elszeparált, barátságos teret hozzunk létre. A grillezéshez és a bográcsozáshoz is fontos, hogy legyen a közelben víz, ezért ennek kivitelezését is érdemes már a kerttervezés során figyelembe venni. 

Tervezés előtt írjuk össze az igényeket, hiszen csak így lehet olyan kertet kialakítani, amely gyermekek és felnőttek számára is egyaránt élhető lesz.