Mit hoz a jövő a pénztárosok számára az önkiszolgáló kasszák térnyerésével?

Az önkiszolgáló kasszák megjelenése egyre látványosabb, és mondhatni nagy port is kavar a vásárlók szemében – valaki kifejezetten szereti, más ki nem állhatja. A bolti pénztárosok szempontjából pedig joggal merül fel a kérdés, mit hoz a jövő az új technológiák térnyerésével – avagy elveszik-e a munkájukat a robotok. A képlet egyelőre nem fekete-fehér, változásokra viszont e téren is mindenképpen számítani kell.

Az önkiszolgáló kasszák előnyei és hátrányai

Az önkiszolgáló kasszák megjelenése mindenkiből kihoz valamilyen érzést. A modernebb felfogású, “technológiaorientált” emberek üdvözlik a döntést, hogy egyre többet látni belőlük a boltokban – kevesebb sorban állás, gyorsabb haladás. Munkáltatói szemmel is hatékony. Mások viszont nem kedvelik, hiszen bonyolultabb lehet, vagy épp plusz munkára sarkall.

Azt se felejtsük el, hogy az önkiszolgáló kasszák során is szinte mindig lehet kivétel nélkül látni legalább egy dolgozót, aki segít bármilyen fennakadás esetén. Ez esetben lényegében ő végzi el a pénztárosi teendőt – csak épp egy kis multitaskinggal megspékelve, többfelé is figyelve. Igaz, alapvetően nem kell a folyamatnak azt a részét újra és újra elvégezni.

Továbbra is keresettek a pénztárosok az álláshirdetések alapján

Amennyiben megnézzük az aktuális munkalehetőségeket, nem lehet azt mondani, hogy a pénztárosoknak ma ne lenne hol dolgozni. Így van ez Magyarországon is, nagyobb és kisebb városokban egyaránt. A forgalmasabb helyeken, nagyobb kereskedelmi egységekben vagy épp az ország Észak-magyarországi régióban él, ott is megbizonyosodhat erről.

Jó példa erre az EgerAllas.hu oldal, ahol a https://egerallas.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites linkre kattintva bőségesen van lehetőség szemezgetni az egri pénztáros-, és egyéb kereskedelmi-értékesítési állások közül!

A pénztáros munka nem feltétlenül szűnik meg, de átalakulhat

Alapvetően tehát azt lehet mondani, hogy természetesen továbbra is szükség lesz olyan bolti dolgozóra, pénztárosra, aki ismeri a pékáruk kódját, hogy hol mit talál meg, vagy épp melyik akciónál hogy kell érvényesíteni és a gépet kezelni. De a tendencia és a vásárlói visszajelzések egyelőre azt sem teszik lehetővé teljes mértékben, hogy a hagyományos szalag melletti kasszázásról lemondjanak a nagyobb boltok.

Fotó: freepik.com