Memória-szakértő állítja: ezzel a trükkel soha többé nem felejted el, hol van a kulcsod

"Képzeljük el a memóriánkat egy gyűrött papírdarabkákkal zsúfolt íróasztalként" - mondja Charan Ranganath, majd: "Ha egy jelszót firkálnál az egyik ilyen papírdarabra, nagy erőfeszítés és szerencse kellene ahhoz, hogy megtaláld." 

A szakértő szerint viszont egy élénk színű jegyzet a nagy káosz ellenére is feltűnő lenne. Hasonló a helyzet a fejünkben lévő emlékekkel is. Azokra az élményekre emlékszünk a legjobban, amelyek a legszembetűnőbbek. De hogyan érhetjük el, hogy például a kulcsunk helye kiemelkedő emlékké váljon? 

"Amikor legközelebb leteszünk egy tárgyat, szánjunk rá egy pillanatot, hogy észrevegyünk valamit, ami az adott időre és helyre jellemző"

- tanácsolja a szakértő.

Például: a kulcsok a vízhatlan kabátzsebben lehetnek, mert esett az eső. "Így olyan emlékeket tudunk létrehozni, amelyek megállják a helyüket a sok zavaró zajjal szemben" - állítja. Mert a mindennapi felejtésünk nagy része nem abból fakad, hogy eltűntek az emlékeink. "A megfelelő kontextusban az emlékek újra felbukkanhatnak" - így Charan Ranganath a lapnak.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra