Jó ha tudod: ez a 3 élelmiszer rosszabb, mint a cukor

Már régóta köztudott, hogy a túl sok cukor egészségtelen. Ugyanakkor akadnak olyan élelmiszerek, amelyekkel ugyanúgy vigyáznunk kellene.

Ma már szinte mindenki pontosan tudja, a túlzott cukorfogyasztás milyen veszélyekkel jár, ami az egészségünket illeti, arra azonban már csak nagyon kevesen figyelnek, mennyi cukrot visznek be a szervezetükbe. Korábban megjelent hírek alapján ugyanis volt olyan év, amikor átlagosan 35 kilogramm cukrot ettünk meg mi, magyarok egyetlen esztendőben. A WHO ajánlása szerint a napi energiabevételünk tizede lehetne csak az egészséges mennyiség, jobb esetben pedig inkább csak napi 25 gramm.

Ez hat teáskanálnyinak felel meg - igen ám, de ma már szinte minden tartalmaz cukrot. Követhetetlen.

Ha bárkit megkérdezünk, milyen következményei lehetnek a túlzott cukorfogyasztásnak, a legtöbben egyből a cukorbetegséget vágják rá. Pedig ez csak egy, a rengeteg betegség közül. A házipatika cikke szerint az "ajánlott mennyiséget rendszeresen meghaladó cukorbevitel egyaránt növeli a cukorbetegség, a szívinfarktus, a vérrögképződés (trombózis) és azelhízáskialakulásának veszélyét. Károsíthatja az idegsejteket, nyomelem- és vitaminhiány jöhet létre, valamint számolhatunk a belső elválasztású mirigyrendszer zavaraival is."

Akad azonban három olyan másik élelmiszer, ami a cukorhoz hasonlóan veszélyes. Sőt...

Jó, ha tudod: ezek az ételek is veszélyesek az egészségünkre!
  • transzzsírok
  • fehér liszt
  • üdítőitalok

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra