Rákkeltő anyagot találtak a Tesco egyik sajátmárkás termékében!

Nehogy megedd!

Rákkeltő anyagot találtak a Tesco egyik sajátmárkás termékében!

A megengedett határértéknél magasabb volt a PAH-tartalma. Egyelőre mégse hívták vissza.

Egy tesco sajátmárkás termék akadt fent a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálatán: a saját márkás zsírszegény kakaóporban a megengedett határértéknél magasabb PAH-tartalmat mutattak ki. A terméket a rábapatonai Tutti Élelmiszeripari Kft. gyártja.

Az érintett termék: 

Tesco Zsírszegény kakaópor (10-12 százalékos kakaóvaj tartalommal (200 g, 09.09.2022 minőségmegőrzési idejű és L:0322 tétel azonosítójú termék

A szabálytalanság: 

A hatóság által vizsgált termék PAH tartalma (Benzo(a)pirén tartalma: 12,04 µg/kg zsír; Benzo(a) pirén, Benz(a)antracén, Benzo(b)fluorantén és Krizén összege: 77,57 µg/kg zsír) nem felelt meg az 1881/2006/EK rendeletben megadott felső határértékeknek. A mért benzo(a)pirén tartalom meghaladta a maximum 5,0 μg/kg zsír, valamint a benzo(a)pirén, benz(a)ntracén, benzo(b)fluorantén és krizén összmennyisége meghaladta a maximum 30,0 μg/kg zsír határértéket.

A Nébih tájékoztatása szerint a PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) leginkább a szerves anyagok tökéletlen égése során keletkeznek. Ebbe a csoportba több száz vegyület tartozik, mindenütt megtalálhatóak a környezetben - írja a nosalty.hu. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak. A bevitelük nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén – olvasható a Nébih honlapján.

A hatóság egyelőre nem rendelt el visszahívást a termékkel kapcsolatban, így az is elképzelhető, hogy a kakaópor nem került ki az áruházak polcaira.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra