Nem a tejszín vagy a vaj az: ettől a filléres titkos hozzávalótól lesz pihe-puha és habos a tojásrántotta

A titkos hozzávaló, amitől a rántotta olyan lesz, mint egy felhő

Sokan próbálkoztak már különféle módszerekkel azért, hogy a tojásrántotta könnyedebb, levegősebb legyen, ám kevesen gondolnák, hogy a megoldás egy hétköznapi hozzávaló, méghozzá a szénsavas ásványvíz. Külföldi gasztroforrások is egyre gyakrabban említik, hogy a buborékokkal teli víz képes szó szerint fellazítani a tojás szerkezetét. A szénsav apró légzsebeket hoz létre a masszában, amelyek a sütés közben megőrzik a levegősséget, így a kész étel sokkal könnyebb, habosabb és lágyabb lesz, mint a hagyományos módszereknél. Ez a technika hasonló elven működik, mint amikor palacsintatésztához adnak szódát, csak itt még látványosabb az eredmény, mert a tojás természetes állaga eleve jól reagál erre a fellazításra.

A trükk alkalmazása roppant egyszerű: elég a felvert tojásokhoz egy nagyon kevés, körülbelül egy-két evőkanálnyi szénsavas ásványvizet keverni. Fontos, hogy ne legyen belőle túl sok, mert akkor a massza túl folyóssá válhat, és elveszítheti a harmonikus állagát. A lényeg, hogy a pezsgő víz buborékai még a serpenyőben is dolgoznak, ezért amikor a tojás elkezd sülni, egyfajta finom emelkedést tapasztalunk, mintha a rántotta lassan megnőne. A végeredmény egy olyan textúra, amely szinte szétolvad a szájban, és ízében is frissebb, könnyedebb hatást kelt. Sokan, akik kipróbálják, utána már nem is szívesen térnek vissza a régi módszerekhez, mert a különbség annyira látványos és élvezetes.

 

Leadfotó: 123rf

24 óra