Ha ezzel az egy titkos hozzávalóval főzöd a tojást, nem lesz zöld a sárgája

A mindent megoldó ecet

A titok nyitja az ecet: ha egy evőkanálnyit adsz a vízhez, mielőtt a tojásokat megfőznéd, jelentősen csökkentheted annak az esélyét, hogy a sárgája zöldes árnyalatúra váltson. Ennek tudományos oka van: amikor a tojást túl sokáig vagy túl magas hőfokon főzöd, a fehérjében található kénhidrogén reakcióba lép a sárgájában lévő vassal, és ettől alakul ki a szürkészöld szegély. Az ecet viszont savas kémhatású, ami csökkenti a kénképződést, és így meggátolja ezt a folyamatot. Ráadásul az ecet segít abban is, hogy ha megrepedne a tojás héja, a fehérje ne buggyanjon ki azonnal a vízbe, így még szebb és hibátlanabb tojásokat kapsz. Fontos, hogy ne főzd túl a tojást: 9–10 perc elég a keményre főzéshez. Ezzel a trükkel a mindennapi reggelik és vendégváró falatok is sokkal mutatósabbak maradnak.

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

 

Leadfotó: 123rf

24 óra