Nem az oregánó, nem a bazsalikom: ettől az összetevőtől lesz mennyei a bolognai
A bolognai szósz évtizedek óta hódít szinte a világ összes országában - ki ne szeretné a gazdag, paradicsomos, húsos mártást, ami tökéletesen passzol egy tányér spagettihez?
A klasszikus bolognai recept alapját a darált hús, paradicsom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller és a jól ismert fűszerek – bors, bazsalikom, oregánó – adják. De ha úgy érzed, a te bolognaid még mindig csak egy a sok közül, akor van egy - sőt, kettő (de erről később!) - meglepő, de sokak szerint zseniális ötletünk, hogy ezen változtass. A profi szakácsok szerint is érdemes lenne kipróbálnod.
A titkos összetevő: tej vagy tejszín
Bizony, elsőre furcsán hangozhat, de egy kevés tej vagy főzőtejszín hozzáadása teljesen új szintre emeli a bolognai szósz ízvilágát. Ez a trükk nem újkeletű - az eredeti olasz "ragu alla bolognese" recept szerint is használnak tejet a főzés során. A tej nemcsak selymesebbé, krémesebbé teszi a szószt, hanem segít tompítani a paradicsom savasságát, és össze is boronálja a különböző ízeket.
Hogyan és mikor add hozzá?
Tévedsz: a tej vagy tejszín nem a főzés végén kerül bele, hanem a hús pirítása után, még mielőtt a paradicsomot hozzáadnád. Így a tejnek van ideje teljesen beépülni a szószba, és kifejteni a hatását. Általában 1-1,5 dl elegendő fél kiló darált húshoz. Ha valami extrán selymes ízre vágysz, egy kevés vajjal is fokozhatod a hatást.