Ezzel a trükkel fehér marad a karfiol a főzés után - És az íze is zamatosabb
A karfiol nagyon egészséges, sokoldalúan felhasználható és diétákhoz is alkalmas. A zöldség igazi klasszikus a konyhában. Főzéskor azonban kissé sárgás színűvé válhat - egy egyszerű trükkel azonban hófehér marad.
A karfiol ideális diétázáshoz. Ennek oka, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm karfiol mindössze 23 kalóriát tartalmaz, ráadásul nagyon hidratáló hatású. A karfiol nagyon egészséges, mivel sok rostot, fehérjét, C- és K-vitamint, valamint az idegrendszer számára fontos B-vitaminokat - köztük folsavat, biotint és B6-vitamint - tartalmaz. De káliumot és magnéziumot, valamint kalciumot és foszfort is.
Fotó: 123rf.com
Különösen magas C-vitamin-tartalma segíthet az immunrendszer erősítésében és a szabad gyökök által okozott sejtkárosodás megelőzésében.
A rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, és csökkenthetik a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát.
Trend
Az utóbbi években a karfiol sokoldalúságának és tápanyagsűrűségének köszönhetően igazi trendzöldséggé vált - különösen a vegán és vegetáriánus konyhában került a középpontba. Nemcsak köretként, hanem olyan innovatív ételek fő összetevőjeként is használják, mint a karfiol steak, a karfiolos lapos kenyér, sőt, a karfiolszárny - a csirkeszárny növényi alternatívája - is.