Pszichológusok állítják: egyre jobban terjed a nárcizmus egy formája

Több ma a nárcisztikus ember, mint régen? Nem - mondják a szakértők. De a nárcizmus egy bizonyos fajtája valóban egyre gyakoribb.

A szakemberek szerint a közösségi média kétélű kard: egyrészt táplálhatja a mentális betegségeket és az önértékelési problémákat. Nap mint nap látjuk ezeket az állítólag tökéletes embereket, akik élik állítólag tökéletes mindennapjaikat, és óhatatlanul csak arra tudunk gondolni: ez az ember sokkal jobban kézben tartja az életét, mint én.

Miért nem tudom megoldani, hogy minden reggel 5-kor felkeljek, elmenjek futni, majd csináljak magamnak egy zöld turmixot?

Hajlamosak vagyunk azonban figyelmen kívül hagyni, hogy amit sokan megosztanak az Instagramon és hasonló oldalakon, az gyakran nem a valóság és az életük pontos tükre.

Lehetőség is

Másrészt a közösségi média egyúttal lehetőség is. Szerencsére egyre több olyan ember van, aki nyíltan mutatja meg a valóságot, az életét és önmagát is, ezáltal az emberek kevésbé érezhetik magukat egyedül. Már csak azzal is, hogy érzik, tudják, hogy mások látják őket az érzelmeikben és a tökéletlen életükben. Ez együtt jár a mentális egészséggel és mentális betegségekkel kapcsolatos témák nagyobb láthatóságával is. Míg korábban a depresszió, a szorongásos zavarok és más betegségek tabuk voltak, amelyekről az emberek nagyon nem szívesen beszéltek, mert féltek az ítélkezéstől, ma már egyre többen osztják meg nyíltan tapasztalataikat, és bátorítják a többi szenvedőt.

Terjed egy fajtája

Más mentális zavarok, mint például a nárcizmus, ezért ma a közösségi médiában is sokkal inkább jelen vannak, mint egy évtizeddel ezelőtt. De vajon ez azt is jelenti, hogy ma több a nárcisztikus hajlamokkal vagy tényleges rendellenességgel küzdő ember, mint a múltban? A szakértők szerint nem. A kutatások azonban kimutatták, hogy a nárcizmus egy bizonyos formája ma valóban gyakoribb.

Hogy melyik és miért, a következő oldalon kiderül!

Lapozz a folytatásért!
VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

24 óra