Rosszul tudtad? Valójában így kell helyesen használni a sütőpapírt
A legtöbben évek óta ugyanúgy teszik a tepsibe, pedig a sütőpapír helytelen használata nemcsak az ételek állagát, de az egészségünket is befolyásolhatja. Most kiderül, mit ront el szinte mindenki.
A sütőpapír nem mindegy, melyik oldala kerül felül
Sütés közben sokan automatikusan leterítik a tepsit egy darab sütőpapírral, gondolván, ez mindegy, hogyan kerül bele. Pedig nem véletlen, hogy a legtöbb papírnak van egy fényesebb és egy mattabb oldala. A fényesebb réteg kapott szilikonbevonatot – ez az, ami megakadályozza, hogy az étel odatapadjon. Ha tehát véletlenül a matt oldalát teszed felülre, a tészta vagy hús könnyen rátapadhat, sőt, akár meg is éghet. A szilikonos felületet mindig az étel felé kell fordítani, hiszen ez hivatott elválasztani a hőtől és a tepsi felületétől.
A sütőpapír anyagának is van szerepe: egyes olcsóbb fajták nem hőállóak 200 °C felett, így nagyobb sütési hőfoknál akár füstölni vagy barnulni kezdenek. Éppen ezért fontos megnézni a csomagoláson, milyen hőmérsékletre tervezték. Sok esetben a hagyományos sütőpapírt nem szabad közvetlenül a grill alá vagy forró légkeverésbe tenni, mert a szélei könnyen megperzselődhetnek.
Ráadásul, ha a sütőpapírt többször is felhasználod – ahogy azt sokan teszik spórolás céljából –, az is problémát okozhat. Egy-egy használat után a bevonat meggyengül, így a második körben már nem véd annyira, és a papír is könnyebben szakad.
Lapozz a következő oldalra, ahol eláruljuk, hogyan kell helyesen előkészíteni és használni, hogy a sütés mindig tökéletes legyen.














