Rosszul tudtad? Valójában így kell helyesen használni a sütőpapírt

Így használd helyesen – a profi pékek trükkje

A legjobb eredményt akkor éred el, ha a sütőpapírt először kissé meggyűröd, majd hideg vízzel benedvesíted és kicsavard. Ez elsőre furcsán hangzik, de a nedvesítés hatására a papír rugalmasabbá válik, így tökéletesen illeszkedik a tepsi formájához. Emellett a víz segít abban is, hogy a papír ne hullámosodjon vagy ne mozduljon el sütés közben. Ez különösen hasznos süteményeknél, piskótáknál, ahol a tészta egyenetlen eloszlása a végeredményt is elronthatja.

Fontos az is, hogy soha ne tedd a sütőpapírt közvetlenül a rácsra, csak tepsiben vagy alátéttel használd. A légkeveréses sütőkben ugyanis a levegőáramlás könnyen felkaphatja, ami tűzveszélyes lehet. Ha magas hőfokon sütsz (például pizzát vagy kenyeret 230 °C felett), válassz speciális, szilikonos sütőlapot vagy hőálló papírt, amely nem ég meg ilyen körülmények között.

A legújabb típusú sütőpapírok már kétoldalas szilikonbevonattal készülnek – ezeknél mindegy, melyik oldalra kerül az étel. Ha azonban hagyományos változatot használsz, mindig figyelj arra, hogy a fényes oldal legyen felül, és soha ne használj rajta olajat, mert az rontja a tapadásmentes hatást.

Leadfotó: 123RF

24 óra