Halálos betegség terjed! A koronavírus következménye?

Egy ritka, de rendkívül veszélyes bakteriális fertőzés terjed rekordsebességgel, az oka egyelőre rejtély a hatóságok előtt.

Potenciálisan halálosak! Japánban már megerősítették a streptococcus toxikus sokk szindróma (STSS) törzsek terjedését, és az idei esetek száma várhatóan meghaladja a 2023-as rekordot - írja a The Guardian. Az Országos Fertőző Betegségek Intézete szerint még mindig nagyon kevés információ áll rendelkezésre a streptococcus hirtelen felbukkant súlyos formáiról, ezért "még nem tartanak ott, hogy magyarázatot tudjanak adni".

Tavaly 941 STSS-esetet jelentettek Japánban, az idei év első két hónapjában már 378 esetet regisztráltak.

A fertőzéseket az ország 47 prefektúrája közül kettő kivételével mindegyiken kimutatták. Bár különösen az idősebbek vannak nagyobb veszélynek kitéve a betegség miatt, a most uralkodó A csoportú törzs több halálesetet okoz az 50 év alatti betegek között is. A 65 ötven alatti ember közül, akiknél 2023 júliusa és decembere között diagnosztizálták az STSS-t, 21-en haltak meg. Azaz a betegek közel egyharmada.

Fotó: Profimedia/RedDot

Megfázászerű tünetek

Az STSS legtöbb esetét a streptococcus pyogenes csoportba tartozó baktériumok okozzák. Ezek olyan fertőző betegségek gyakori kórokozói, mint a skarlát és a légúti megbetegedések. A baktériumok torokfájást okozhatnak, elsősorban a gyermekeknél, de sokan hordozzák úgy a kórokozót, hogy észre sem veszik és nem betegszenek meg. Egyes esetekben azonban súlyos betegséget, egészségügyi szövődményeket, sőt akár halált is okozhatnak.

A 30 év feletti felnőtteknél előforduló STSS-esetek mintegy 30 százaléka halálos kimenetelű.

Az idősebbeknél megfázáshoz hasonló tünetek jelentkezhetnek, ritka esetekben ezek súlyosbodhatnak, és torokfájáshoz, mandulagyulladáshoz, tüdőgyulladáshoz és agyhártyagyulladáshoz vezethetnek. A legsúlyosabb esetekben szervi elégtelenség és elhalás is felléphet.

A szakértők a koronavírus világjárvány idején bevezetett korlátozások feloldásának tulajdonítják a megbetegedések 2023-as drámai növekedését Japánban.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra