Mitől lesz egy kutya egészséges és boldog? Íme a 3 legfontosabb tényező

A kutyatartás rengeteg örömmel jár, de legalább ennyi felelősséggel is. Márpedig minden lelkiismeretes gazdi számára elsődleges cél, hogy négylábú társa boldog és egészséges életet éljen mellette. (X)

Hogy ezt hogyan lehet biztosítani számukra? A kérdés nem egyszerű, és órákig lehetne róla beszélni, de az alábbi pár dolog minden esetben alapvető fontosságú.

Megfelelő étrend

Azt bizonyára saját magadon is tapasztalod, hogy az étkezési szokásaid mekkora hatással vannak az egészségedre. Elárulunk egy titkot: ez a kutyád esetében is pontosan így van! Neki sem mindegy, hogy mit eszik, hiszen egy helytelen étrend számos betegség okozója lehet.

Ezért az egyik legfontosabb dolgod az lesz, hogy gondoskodj a megfelelő kutyatáp kiválasztásáról. Ha a Petgurunál nézelődve Happy Dog eledel kerül a kosaradba, az már félsiker! A gyártó ugyanis már több mint 50 éve van jelen a kutyatápok piacán, ez idő alatt pedig rengeteg négylábút láttak el finom és egészséges falatokkal. 

A termékeiket válogatott összetétel, magas hústartalom, kiemelkedő ásványianyag- és vitamintartalom jellemzi, ráadásul többféle termékcsaláddal képviseltetik magukat a piacon, hogy minden gazdi megtalálhassa a kedvence számára ideális eledelt. 

A lényeg tehát: jó minőségű kutyaeledel, a megfelelő mennyiségben adagolva biztosítja az állat számára az ideális étrendet, ezáltal megőrzi az egészségét és vitalitását.

Együtt töltött idő

A kutyák társas lények, a háziasításuk előtt is falkákban éltek, mióta pedig az emberek megszelídítették őket, azóta végérvényesen mellénk szegődtek. A legtöbb eb nagyon is igényli a gazdája jelenlétét, ha tehetné, egész nap a közelében lenne. Persze ez nem mindig lehetséges, hiszen hazánkban nagyon ritkák például a kutyabarát munkahelyek, tehát kedvenced a nap egy jelentős részében óhatatlanul is egymaga lesz.

A maradék időt viszont igyekezz minél jobban kihasználni, és ne csak annyival letudni a kutyával való foglalkozást, hogy megeteted és friss vizet adsz neki. Ő ugyanis nem díszállat (mint mondjuk egy hal), hanem fejlett szociális érzékkel bíró lény, aki igényli a törődést.

Vidd el sétálni minden egyes nap, a mozgás mindkettőtöknek jót tesz. Keressétek fel a közeli kutyafuttatót, hogy együtt játszhasson más négylábúakkal. Te addig beszélgethetsz a többi gazdival. Labdázz vele, vidd el kirándulni, a lakásban pedig foglald le mentális fejlesztőjátékokkal, vagy csak beszélgess vele. A kutyádnak bátran elmondhatod minden titkodat, ő sosem fecsegi ki és mindig figyelmesen meghallgat.

Gondozás

Az etetés csak a gondoskodás egyik része. Mellette időt kell fordítanod a fogak ápolására, a bunda rendszeres fésülésére, illetve időnként célszerű ellenőrizni az állat mancsainak, fülének, orrának állapotát is. Idősebb korától kezdve ( 8 év felett) pedig évente érdemes vérvételre vinni, hogy az esetleges betegségeket korán kiszűrhessétek.

Ha bármi rendelleneset tapasztalsz, vagy kedvenced furcsán viselkedik (pl.: étvágytalan, sántít), akkor ne habozz sokáig, minél előbb keress fel egy állatorvost.

 

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

24 óra