Mire figyeljünk, ha kisbabával utazunk?

Mindenkinek szüksége van a feltöltődésre, a kikapcsolódásra, a pihenésre. Sokan választják ehhez azt, hogy belföldi vagy akár külföldi utakat terveznek, jellemzően a nyári hónapokban. Ha kisbabával utazunk, akkor viszont több mindenre kell figyelnünk, mintha csak ketten mennénk a párunkkal. Hogy mire? Erről szól ez a cikkünk. Lássuk!

Ha kisbabával utazunk, sok szempontot figyelembe kell vennünk

Ajánlott-e egyáltalán egy kisbabával útnak indulni? Persze van, hogy szinte elkerülhetetlen, mint amikor az akár több száz kilométerre lakó nagyszülőkhöz megyünk. Induljunk el akár autóval, akár repülővel, pár dologra érdemes odafigyelnünk az utazás megkezdése előtt. Az alábbiakra mindenképp!

  • Utazás külföldre? Utasbiztosítás megkötése nélkül sehova! Ne történjen semmi, de ne azért legyen emlékezetes az utunk, mert milliókat kellett fizetnünk az egészségügyi ellátásért!
     
  • Az utazás időpontja: Sokan szeretnek úgy elindulni, hogy ne legyen tömeg. De egy kisbabával érdemes napon belül is úgy időzíteni, hogy az alvásidő az útra essen. Hajlamosak ugyanis az utazás közben a zúgás és a ringatózás miatt elaludni. Így órákon át nyugodtan alhatnak, nem fogják érzékelni, mennyire sokáig tart az út.
     
  • Könnyen legyen levehető az öltözék. A pelenkacserét útközben nem egyszerű elvégezni. Épp ezért fontos, hogy amennyire csak lehet, megkönnyítsük magunknak ezt a procedúrát.
     
  • Ügyeljünk a légkondicionálóra! Bármilyen közlekedési eszközön is utazunk, ne közvetlen a gyermekünkre irányuljon a levegőbefúvás. Illetve legyen nálunk egy kis takaró és még akár egy kis sapka is, amivel meg tudjuk óvni a csöppséget.
     
  • Oltások, gyógyszerek, egzotikus utak? A gyermek oltási könyve legyen nálunk, a vényköteles gyógyszerekből pedig vigyünk magunkkal annyit, amennyi az út végéig elég lesz. Az egzotikus utazásokat pedig lehetőleg hanyagoljuk 3 éves kor alatt.
     
  • A kicsinek is készíttessünk személyi igazolványt, ha külföldre utazunk. Legyen egy okmánya, amivel igazolni tudjuk a személyazonosságát.

Ha autóval indulunk útnak

Kétségkívül ez a legkényelmesebb. De ne feledkezzünk meg a megfelelő biztonságot nyújtó gyerekülésről. Ha útközben sír a gyermek, akkor se vegyük ki belőle, hanem álljunk félre, és csak ezután csatoljuk ki. Ha meg kell etetni, az szintén ne történjen útközben.

A legkisebbek jó eséllyel az út nagy részét végigalusszák, azonban az idősebb testvéreknek készülnünk kell könyvekkel, játékokkal, gyümölcsökkel, egészséges rágcsálnivalóval, hogy lekössük őket. Ne feledkezzünk még meg az árnyékolókról sem, ha erős napsütésben megyünk.

Utazás repülővel

Győződjünk meg arról, hogy hány éves kortól repülhet a gyermek. Járjunk utána, hogy kell-e külön gyerekülés (és ezáltal jegy is), vagy miként repülhet velünk a baba? Vihető-e fel (akár külön díjért is) kézipoggyász a legszükségesebb dolgokkal? Milyen mennyiségű folyadék (pl. tápszer) vihető fel?

Ha kisbabával utazunk (akár autóval, akár repülővel), gondoljuk át, hogy mire lehet szükségünk, és eszerint, valamint a fentiek alapján készüljünk fel.

utazás