Autóval indulunk nyaralni? Erre érdemes odafigyelni

Rendkívül kellemetlen tud lenni, ha pont a nyaralás közben megy tönkre az autó. Bár minden hibát nem tudunk megelőzi, ha megfelelően készítjük fel az autót az utazásra, akkor jelentősen csökkenthetjük annak kockázatát, hogy pont a megérdemelt pihenésünk közben kell szerelő után kajtatnunk.

Manapság rendkívül sokan indulnak útnak autóval nyaralni, kirándulni és túrázni, viszont az autó felkészítésére nem fordítanak kellő figyelmet. Pedig egy meghibásodott alkatrész, egy defekt vagy egy nem várt hibajel akár tönkre is teheti a kellemes és megérdemelt pihenésünket. Attól, hogy a hibajel még nem villant fel, nem jelenti azt, hogy az autó a lehető legtökéletesebb állapotban van.

Mielőtt nyaralni indulnánk autóval, mindenképp érdemes a szerelő felé kanyarodni, és kérni egy általános ellenőrzést – javasolja az AutógumiAkció szakértője. Persze minden hiba nem kerülhető el, de a legtöbb bajt megelőzhetjük, ha elvégeztetjük az ellenőrzést.

De mit is nézessünk meg a szerelővel?

Fék, motor, váltó és akkumulátor

Mindenképp fontos lenne, hogy a hosszú utak előtt legalább a legfontosabb alkatrészek állapotát ellenőriztessük. A motor, a fék, a váltó és az akkumulátor mindenképp megérdemel egy kis figyelmet. A téli időszak nagyon megviseli az autót, különösen a felsorolt alkatrészeket, ha pedig nem nézettük meg tavasszal, hogy mennyire viselte meg őket a hideg időjárás, legalább utazás előtt tegyük meg.

Folyadékszintek, melyeket érdemes megnézetni

Amikor a folyadékszintek kérdése felmerül, akkor a legtöbben a szélvédőmosó folyadékra gondolnak, esetleg a hűtőfolyadékra. Pedig van ezen kívül is még „folyadék” az autóba, aminek a szintjét mindenképp célszerű megnézetni. A fékfolyadék, váltófolyadék, nem elektromos típus esetén a kormány szervó szintje is megérdemel egy kis odafigyelést.

És persze a motorolajról sem szabad elfeledkezni. A szintellenőrzést egy alapvető feladat indulás előtt, szükség esetén pedig az utántöltést is el kell végezni, Amennyiben hamarosan esedékes a motorolaj cseréje, azt érdemes a nyaralás előtt elvégezni, ahogyan az olajszűrő cseréjét is.

Így kerülhetjük el a defektet!

Az úton lévő éles tárgyak, kövek elkerülése nem mindig lehetséges, ugyanakkor mégis sokat tehetünk azért, hogy ne az utazás közben kelljen az autógumi kidurranásával foglalkozni. A gumi ugyanis nemcsak akkor kaphat defektet, ha éles dologra hajtunk, ami kiszúrja, kivágja azt, hanem akkor is, ha nem megfelelő a guminyomás, illetve ha a gumi túlságosan elkopott. Ezek rendkívül balesetveszélyesek is, tehát nem árt, ha legalább ezekre odafigyelünk.

Mielőtt nyaralni indulnánk, kérjünk egy ellenőrzést az autógumi esetében, nézessük meg, mennyire kopott, illetve a guminyomást sem árt optimális állapotra beállítani. A négyévszakos gumi esetében sokan feledkeznek el az állapot ellenőrzésről, mondván, nekik nem kell cserélni tavasszal és ősszel, nem is kell gumihoz járniuk. Pedig az évi két ellenőrzés az ő esetükben is fontos, ha pedig máskor nem is, legalább a hosszabb utazás előtt tegyük ezt meg.

24 óra