Nemes kinézetű eb csodás jellemmel

Máig a legnemesebb kinézetű kutyafajták között emlegetik a dobermannokat. Pedig egyáltalán nem büszkélkedhet e fajta nemes ősökkel. Ezek ugyanis hajdanában igazi “utcagyerekek” voltak, ám Friedrich Louis Dobermann gyepmester és sintér áldozatos munkájával megindult a tenyésztés.

Az volt a célja a fajta megálmodójának, hogy a kitenyésztett ebek példamutató hűséggel és rettenthetetlenül álljanak a gazda mellett. Az első példányok még agresszívebbek és robusztusabbak voltak a ma ismert dobermannoknál.

Etetésére oda kell figyelni

Ezek az elegáns és nagyon erős ebek megérdemlik, hogy prémium étkekkel etessék. A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatápok széles választékát kínálja azoknak a felelős gazdiknak, akik tökéletesen tisztában vannak négylábú kedvenceik alapvető étkezési szükségleteivel.

A kutyák ugyanis a mai napig húsevő ragadozók, ami nem jelent mást, mint hogy hússal kell őket etetni. Ma már előszeretettel választunk száraz vagy nedves eleséget kisebb vagy nagyobbacska kedvenceink számára. Mindegy is, hogy melyiket, de az egyáltalán nem mellékes, hogy a táplálékokban milyen összetevők vannak, s azoknak milyen az aránya. Nagyon fontos, hogy a kutya étele legalább 70 százalékban húst tartalmazzon, és a gabona benne nagyon kevés legyen. A BARF etetés vagy a főzés esetén is ugyanehhez az elvhez kell tartania magát minden felelős gazdinak, ha sokáig akar együtt élni egészséges szőrmók pajtásával.

Rettenthetetlen és bátor

Persze egy dobermann esetében a prémium táplálásnak azért is kiemelt jelentősége van, mert ez a fajta sok testi és szellemi terhelést igényel. Ehhez pedig megfelelő energiára van szüksége. Minden életszakaszban változik ez az igény, ehhez érdemes szakember tanácsát kikérni. Ugyanígy a nevelési kérdésekben is.

A dobermann elsősorban őrző-védő tulajdonságokkal rendelkezik, ami a tenyésztésébe bevont fajtákat nézve nem is csoda, ezek: a rottweiler, a német juhászkutya, a német pinscher, valamint a weimari vizsla. Mind okos és rettenthetetlen a maga területén. A fajta már az első világháborúban is szolgált a fronton: üzenetvivő és aknakereső volt a német hadseregben. A második világháborúban már az USA is hadrendbe állította egyes példányait.

Neveld engedelmességre

Ma már tilos a fülek és a farok csonkolása, így napjainkban kinézetre sokkal barátságosabbak a dobermannok. A fekete és a barna mellett már kék, fehér és őzgida színű egyedekkel is lehet találkozni.

Egy dobermann tartását érdemes előzetesen alaposan megfontolni. Ezeknek a kutyáknak igen erősen a vérükben van a védelmezési ösztön. Nevelésükhöz és képzésükhöz bizony nem árt a megfelelő tapasztalat. Ám a kellően foglalkoztatott és mind fizikailag, mind pedig szellemileg megfelelően lefárasztott kutyusok kiváló családtaggá válhatnak, kiegyensúlyozottan és nyugodtan telnek velük a hétköznapok. A kutyás sportok mind a kutyának, mind a gazdinak kiválók.

kutya