A vesét támadja: ezt a népszerű zöldségfélét jobb, ha azonnal száműzöd az étrendedből
Vannak zöldségek, amelyeket automatikusan az egészséges étrend részének tekintünk, miközben kevesen gondolnak bele abba, milyen terhelést jelentenek a belső szerveink számára. Egy különösen népszerű alapanyag esetében ez a kockázat sokkal komolyabb, mint hinnénk.
Amikor az „egészséges” nem jelent feltétlenül biztonságosat
Az egészségtudatos táplálkozás ma már szinte elvárás, ezért sokan ösztönösen nyúlnak minden olyan zöldséghez, amelyről azt hallják, hogy természetes, rostban gazdag és tele van értékes növényi anyagokkal. A probléma ott kezdődik, hogy a „természetes” szó gyakran hamis biztonságérzetet ad. Számos növény tartalmaz ugyanis olyan vegyületeket, amelyek kis mennyiségben még tolerálhatók, rendszeresen vagy nagyobb adagban viszont kifejezetten megterhelik a szervezetet. A vesék különösen érzékenyek ezekre az anyagokra, hiszen elsődleges feladatuk a vér szűrése és a felesleges anyagok kiválasztása. Ha egy étrend tartósan olyan összetevőket tartalmaz, amelyek fokozzák a kristályképződést vagy megváltoztatják a vizelet kémhatását, az hosszabb távon vesekőképződéshez, gyulladásokhoz, sőt akár maradandó károsodáshoz is vezethet. A gondot az okozza, hogy ezek a folyamatok sokáig észrevétlenek maradnak, miközben az érintett zöldséget az illető jóhiszeműen, akár „gyógyító” céllal fogyasztja.














