Nem a szódavíz az: ettől a titkos hozzávalótól lesz könnyű és levegős a palacsinta
A legtöbben a szódavízre esküsznek, pedig nem az teszi igazán könnyűvé és levegőssé a palacsintát. Van egy titkos hozzávaló, amit ha egyszer kipróbálsz, soha többé nem készíted nélküle a magyarok kedvenc édességét.
A palacsinta, ami sosem sikerül pont úgy, ahogy szeretnénk
A palacsintasütés elsőre egyszerű feladatnak tűnik, mégis rengetegen csalódnak a végeredményben. Hol túl vékony, hol gumis, vagy éppen olyan nehéz lesz a tészta, hogy az szinte teljesen eltelíti az ember gyomrát. A baj sokszor nem az arányokkal van, hanem a tészta szerkezetével. A túlkevert tészta elveszíti a levegősségét, a glutén pedig keménnyé teszi, így a palacsinta inkább lapos lepényre, mint könnyed finomságra hasonlít. Ráadásul sokan csak a szódavízre hagyatkoznak, mert azt hiszik, az adja meg a könnyedséget, pedig valójában csak rövid ideig tartja meg a buborékokat, utána a tészta összeesik. Az igazán tökéletes palacsinta titka nem a szénsavas vízben rejlik, hanem abban, hogy a tésztában megfelelő mennyiségű fehérje és nedvesség legyen, ami sütés közben is megtartja a légbuborékokat. A séfek szerint az ideális állag titka egyetlen, különleges alapanyag, ami megemeli a tésztát, puhábbá teszi, és még ízben is ad neki egy kis pluszt. Ez az összetevő nem ritka, nem drága, és jó eséllyel már most is ott lapul a hűtődben.














