Engedd el a fagyasztót: akár 20 napig friss marad a kenyér, ha így tárolod

A trükk, amit a pékségek is alkalmaznak

A kenyér tartósságát legjobban a megfelelő csomagolással lehet meghosszabbítani. A titok abban rejlik, hogy ne zárd el teljesen a levegőt, de ne is hagyd szabadon kiszáradni. A legjobb, ha vászonzacskóban vagy papírzacskóban tartod, majd ezt egy kenyértartó dobozba helyezed. Így a levegő még tud cirkulálni, de a kenyér nem veszít túl sok nedvességet. Ez a módszer akár 7–10 napig is megőrzi a frissességet, de van egy továbbfejlesztett verzió, amivel még hosszabb ideig tartható el.

Ha a kenyeret teljesen kihűlés után, vastagon becsomagolod sütőpapírba, majd egy lezárható, de nem teljesen légmentes műanyag dobozba teszed, és azt hűvös, árnyékos kamrában vagy szekrényben tartod, akár 15–20 napig is friss maradhat. A papír elnyeli a felesleges párát, a doboz pedig megakadályozza, hogy a kenyér kiszáradjon. Ezt a módszert több kézműves pékség is használja, amikor nagyobb mennyiségű, tartós kovászos kenyeret szállít.

Ha még tovább szeretnéd fokozni a hatást, tehetsz a dobozba egy fél almát vagy egy szelet burgonyát – ezek természetes módon segítenek a páratartalom megőrzésében, anélkül, hogy megváltoztatnák a kenyér ízét vagy illatát.

Leadfotó: 123RF

24 óra