Ez az olaj nemhogy nem növeli, de még csökkenti is a koleszterinszintet

Ez az extra szűz olívaolaj.

Az olívaolaj, főként annak extra szűz változata, bővelkedik egyszeresen telítetlen zsírsavakban és polifenolokban, amelyek segítik csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, miközben növelhetik a „jó” HDL-koleszterint. Ezáltal nemcsak az érfalak egészségét őrzik meg, hanem hozzájárulnak a szívbetegségek, a stroke és az érelmeszesedés megelőzéséhez is. A mediterrán étrend alapját képező olívaolaj szerepe éppen ezért központi: azokban az országokban, ahol rendszeresen használják, jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri halálozás aránya.

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

A titok a minőségben és a rendszerességben rejlik. Az extra szűz olívaolajat hidegen sajtolják, így megőrzi természetes antioxidánsait, vitaminjait (például az E-vitamint), és nem tartalmaz finomított, feldolgozott zsiradékokat. A legjobb, ha salátákra locsoljuk, vagy friss zöldségekhez, krémlevesekhez adjuk, de akár pirítóson, sült zöldségek tetején vagy mártogatóként is kiválóan működik. Fontos azonban, hogy sütésre inkább mértékkel használjuk, mivel a magas hőhatás ronthatja jótékony összetevőinek hatását.

Tanulmányok szerint már napi két evőkanál extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása is kimutathatóan csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, és segíthet a gyulladások csökkentésében is. Emellett javítja az emésztést, táplálja a sejteket, és a bőrre is jótékony hatással van – kívül-belül táplál.

Tehát ha legközelebb azon tűnődsz, mivel tehetnéd egészségesebbé az étrendedet, gondolj erre a nemes, aranyló olajra, amely nemcsak ízletes, de valóban a szívedre is hallgat.

Leadfotó: 123RF

24 óra