Szenzációs felvétel készült: rekordszámú bocsa született egy grizzly medvének - Videó

A vadonban készült róluk felvétel, a tudósok álla is leesett.

A grizzlyk a barnamedvék Észak-Amerikában élő alfajai, és nem a különösen gyakori vagy nagy szaporulataikról híresek. Normális esetben a nőstényeknek körülbelül kétévente egy-négy kölykük születik - de általában kettő. Ezért is lepi meg a világot az a látvány, amit nemrég a híres Yellowstone Nemzeti Parkban videóra is vettek. A videókon egy anyamedve látható, amint öt kölyökkel kóborol a vadonban! Andrea Baratte, aki idegenvezetőként dolgozik a parkban, a Cowboy State Daily című lapnak megerősítette a "nagy családot". A medveszakértők a hírportálnak elmondták, hogy még soha nem hallottak ekkora alomról a térségben.

"Öt kölyök egy alomban a legtöbb, amit valaha is megfigyeltünk a parkban, legalábbis 1959-től napjainkig - a park történetének azon időszakában, amelyről jó feljegyzésekkel rendelkezünk" - mondta Linda Veress, a Nemzeti Parkszolgálat szóvivője.

Örökbe fogadta a kölykeit?

Az egyelőre nem világos, hogy az anyamedve valóban maga hozta-e világra az összes kis grizzlyt. "Az egyik fontos szempont, hogy (ez a család) örökbefogadás eredménye lehet, mivel a közelmúltban két nőstényt figyeltek meg kölykökkel a környéken egymás közvetlen közelében; korábbi örökbefogadási eseteket genetikai elemzésekkel dokumentáltak" - mondja van Manen.

Akárhogy is, a grizzly nagycsaládja igazi ritkaságnak számít. A szomorú az egészben az, hogy: a Yellowstone Nemzeti Parkban a kölykök 50 százaléka sem éli túl az első évét...

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra