90 km/h-s szél, 3 centis jég, felhőszakadás és pokoli meleg: vörös riasztást is kiadtak szombatra

Szombaton ismét pokoli melegre, és melegrekordokra számíthatunk. És heves zivatarokra, felhőszakadásra is.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint az ország északnyugati, északi részein 27-29 fok között, másutt (az ország döntő részén) 29 fok körül vagy felett alakul a napi középhőmérséklet. 

12 vármegyére vörös, 7-re narancs riasztást adtak ki a meleg miatt: 

Fotó: Met.hu

A pokoli meleget ezúttal is heves zivatarok és felhőszakadás kísériheti majd. Szombat reggel az északnyugati, nyugati határ közelében fordulhat elő egy-egy zivatar. "A déli, kora délutáni óráktól kb. Tisza vonalában, Tiszántúlon helyenként, majd délután, este a Dunántúlon, várhatóan késő estétől a középső országrészben is alakulhatnak ki elszórtan zivatarok" - írja a HungaroMet.

A zivatarokat viharos szél (60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban > 90 km/h), jégeső (a Tiszántúlon 2 cm alatti, másutt 2-3 cm körüli átmérővel), lokálisan intenzív csapadék (15-25 mm) kísérheti. ZIvatarok miatt ezekre a vármegyékre adtak ki riasztást:

Fotó: Met.hu

"Elsősorban a Dunántúl kb. északnyugati felében, illetve kisebb részben várhatóan késő estétől az ország északnyugati felében egy-egy heves zivatarra (széllökés > 90 km/h, jégátmérő > 2-3 cm) is van esély felhőszakadás (> 30 mm) kíséretében" - folytatja az Országos Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. a veszélyjelzését. 

Felhőszakadás két vármegyében lehet:

Fotó: Met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra