Hátborzongató dolgokat talált a hadsereg a Mount Everest-en - elkezdődött a nagytakarítás

Elkezdődött a Mount Everest, és a szomszédos Lhotse és Nuptse csúcsok takarítása, a munkálatokat nepáli katonák végzik.

A 8849 méteres Mount Everest a világ legmagasabb hegye, és egyben a világ legmagasabb szemétdombja is. lAz eémúlt évtizedekben a csúcs meghódítása egy üzleti vállalkozássá vált, súlyos milliókért gyakorlatilag bárki jelentkezhet hogy meghódítsa a csúcsot, aminek köszönhetően ma már sokszor százak állnak sorba a hegy gerincén, és a szemét pedig évtizedek óta gyűlik a hegy oldalában. Több tonna törött sátor és ruházat, élelmiszercsomagolások, főzőedények, üres vizes palackok, sörösdobozok és oxigénpalackok hevernek szanaszét, amíg a szem ellát.

@screenshothq Shocking footage shows hundreds of crowded climbers stuck on Mount Everest as the 2024 climbing season begins, highlighting several serious incidents and overcrowding issues. #climbing #everest #mounteverest #summit #overcrowding ♬ Suspenseful and tense orchestra(1318015) - SoLaTiDo

Holttestek

Ugyanakkor rengeteg holttest is található fent, amelyek közül néhányat a hegymászók még útjelzőként is használnak. Amikor ugyanis valaki meghal a hegyen, gyakran hátrahagyják. Ez azért van, mert egy megfagyott holttest begyűjtése és a hegyről lehozása egyrészt nehéz, másrészt rendkívül költséges is. Alan Arnette, amerikai hegymászó és blogger szerint 30-60 ezer euróba, azaz 11-23 millió forintba is kerülhet. A legtöbb esetben egy hat-tíz tapasztalt serpából álló, oxigénpalackokkal felszerelt csapatot vetnek be, majd egy helikopter szállítja le a holttestet a hegyről. Sokan azonban nem is akarjék lehozatni a szeretteiket, mert annyira szerették a hegyet.

A nepáli hadsereg most friss adatokat közölt a takarítási akcióról, hátborzongató leletekről is írnak.

Lapozz a folytatásért!

24 óra