Hátborzongató dolgokat talált a hadsereg a Mount Everest-en - elkezdődött a nagytakarítás

A nepáli hadsereg 2019 óta rendszeresen végez takarítási műveleteket a Himalájában. Tájékoztatásuk szerint eddig közel 120 tonna szemetet gyűjtöttek össze különböző hegyeken, valamint 14 holttestet és több csontvázat. A mostani akcióban 4 holttest és egy csontváz került elő.

Ugyanakkor vannak különböző díjak, amit azok kapnak, akik lehoznak bizonyos szemetet a hegyről. A serpák például 130 dollárt, azaz 47 ezer forintot kapnak egy üres oxigénpalackért. Ezt aztán újra felhasználhatják.

@ballzyexpeditions The cornice ridge on Mt Everest is near the summit. It’s a spectacular section with some technical climbing at extreme altitude. #hillarystep #everest #mteverest #climbing #mountaineer #mountaineering #adventure #goals #altitude #8848 #8000er ♬ Way down We Go - KALEO

Ma már az expedíciókat szervező cégeknek 4000 dollár (1,4 millió forint - a szerk.) kauciót kell kérniük a turistáktól, amelyet visszatartanak, ha rajtakapják őket, hogy szemetet hagynak a hegyen. Ez azonban egy átlagos Everest-csúcsmászás költségeit tekintve kezelhető összeg: ezek általában 50 000-100 000 euróba, azaz 20-40 millió forintba kerülnek személyenként.

A csomagajánlatok tartalmazzák a felszerelést, oxigénpalackokat, sátrakat, belföldi repülőjegyeket, élelmiszert és a serpák díját is.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra