Két centisre is megnő: rohamosan terjed "horrorkullancs" - Fotók

Füves, kavicsos részen is megél, szeme is van és métereken át követi az áldozatát. Korábbi hírek szerint már Magyraországon is találtak a horrorkullancsból.

A neve Hyalomma marginatum, és hagyományosan Dél-Európában, Afrikában és Közép-Ázsiában terjedt el. A klímaváltozás miatt azonban az elmúlt években már Európa más részein is felbukkant, így már Magyarországon is találtak belőle. Most épp az észak-olasz kikötőváros, Trieszt térségében tört ki pánik miatta. A Bild.de híre szerint a Trieszti Városi Természettudományi Múzeum szerint a népszerű nyaralóhely északi részén rohamosan terjed, és már jelentős számban van jelen. Ez a faj több veszélye sbetegséget is terjeszthet, többek közt a Krím-Kongói lázat.

Brutális méret

"A globális felmelegedés miatt az elmúlt években lerövidültek a telek, ami lehetővé tette a Hyalomma-populációk megtelepedését. A tartomány keleti része különösen érintett" - írja a lap. Ez a faj jóval nagyobb, mint azok a kullancsok, amik nálunk őshonosak. Akár két centiméteresre is megnőhetnek és csíkos lábuk van. Ami jelentős különbség még: szeme is van, és aktív, azaz métereket is megtezs, hogy elkapja a zsákmányát. Azaz a gazdatestet.

Halálos vírusokat is terjesztenek és több országban is jelen vannak már - a részletekért lapozd fel a galéiránkat!

Galéria: rohamosan terjed a horrorkullancs - íme minden tudnivaló
  • kullancs, veszély, fertőzés, vírus,
  • kullancs, veszély, fertőzés, vírus,
  • kullancs, veszély, fertőzés, vírus,
  • kullancs, veszély, fertőzés, vírus,

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra