Egyszerűen ronda: ezzel lett ez a nő világbajnok - Fotó

Szokatlan versenyt hirdetett Svédország egyik régiója és bárki benevezhetett. A végső győzelem egy ausztrál nőé lett.

Kathleen Murray gyepét mély, száraz gödrök tarkítják, amelyet vadon élő erzsényesek, feltehetően kenguruk alkottak. A területet egyetlen egy négyzetcentiméteren sem locsolták jó ideje, a róla készült képek pedig meggyőzték a "szakmai zsűri", az ausztrál nő gyepe lett a legrondább a világon. Hivatalosan! A győzelemmel nem járt pénzdíj, sőt, még csak kupa sem - Kathleen egy pólót kapott, amin ez áll: 

"A világ legcsúnyább gyepének büszke tulajdonosa".

Kathleen nyereménye egy póló volt a versenyen.

Fotó: gotland.com

De a svéd Gotland által kiírt verseny ennél sokkal többről szólt. A kampány célja az volt, hogy felhívja a figyelmet vízhiány problémájára. Az UNESCO feltételezése szerint a vízhiány a városokban 2050-re megduplázódik majd. "Azzal, hogy esztétikai okokból nem locsoljuk a gyepet, megvédhetjük a felszín alatti vizek rendelkezésre állását" - mondják a verseny megálmodói.

A versenyre bárki nevezhetett, így fordulhatott elő, hogy a "svéd" kiíráson Ausztrál gőztes lett.

Fotó: gotland.com

A Balti-tengerben fekvő Gotland szigetét is rendszeresen sújtja a szárazság és a vízhiány. A 2022-ben indított verseny után a tartományban öt százalékkal csökkent a vízfogyasztás, azaz a hírverés megtette a hatását. Sőt, a zsűri bejelentette, hogy a "Világ legcsúnyább pázsitja" kihívás több mint egymilliárd emberhez jutott el a közösségi oldalakon.

Címlapfotó és forrás: gotland.com

24 óra