Tudtad? Ezért nem repülhetnek át repülők a Déli-sark felett - Fotók

Messze van, hideg, és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok juthatnak el az életük során, sőt, az sem adatik meg nekünk, hogy egy utasszállító ablakából vessünk egy pillantást a Föld legérintetlenebb és legzordabb vidékére. De vajon miért?

Képzeld el! Utasszállítóval repült a Föld déli pólusának közelében, kinézel a repülőgép ablakán, és látod a Déli-sark örök jégtakaróját, az érintetlen tájakat, a hatalmas hegyeket és völgyeket. Azt sem tartjuk kizártnak, olyanok is szép számmal akadnának, akik csak emiatt szállnának fel erre a járatra. Ráadásul ez az Északi-sarkkal kapcsolatban lehetséges is. Ugyanakkor jelenleg nincs olyan kereskedelmi járat, ami a Déli-sark felett repül el. De vajon miért? - teszi fel a kérdést egy német utazási portál. Majd a választ sem hallgatják el.

Idén februárban török tudósok az Antarktisz szennyezésével kapcsolatos kutatásokat végeztek a kontinensen: 

Fotó: Profimedia/RedDot

Hogy miért nem lehetséges, hogy a repülő ablakából csodáljuk meg az Antarktisz közepét? Nos, van egy szabály, ami meghatározza, milyen közelségben kell lennie egy repülőnek egy repülőtértől. "Minden repülőgéptípust besorolnak egy osztályba, amely meghatározza, hogy mekkora távolságra repülhet a legközelebbi repülőtértől. Vészhelyzetben mindig elérhető közelségben kell lennie egy kifutópályának, ahová a járatot át lehet irányítani" - írja a Travelbook. A cikkükből az is kiderült, mekkora ez a távolság.

És mi történik, ha kényszerleszállást kell végrehajtania egy gépnek? 

Lapozz a folytatásért!

24 óra