Tudtad? Ezért nem repülhetnek át repülők a Déli-sark felett - Fotók

1985-ig minden két hajtóműves kereskedelmi repülőgép úgy közlekedhetett, hogy a hatvan perces körzetében kellett lennie egy repülőtérnek.

Aztán ahogy fejlődött a technika ezek a távolságok is nőttek. Bár ma már egyre több útvonalon repülnek leszállás nélkül, a Déli-sark ebből a szempontból is külön osztályba tartozik. A lényeg: egyetlen repülőgép sincs olyan kategóriába sorolva, amely lehetővé tenné, hogy átrepüljön a Déli-sark felett. A legközelebbi repülőtér egyszerűen túl messze van onnan. Vészhelyzet esetén a legrövidebb repülőtér az argentin Ushuaia lenne, azonban ez is négyezer kilométerre van onnan. Márpedig vészhelyzet esetén ez biztosan elérhetetlen.

Fotó: Profimedia/RedDot

A Travelbook cikke szerint azonban Ausztrália régóta tervez egy repülőterek a kontinenen, ami elvileg 2040-re készülne el. A projektet azonban még nem hagyták jóvá. Vészhelyzet esetén pedig ezt használhatnák a gépek, s így több kereskedelmi járat érinthetné a z Antarktiszt - ha a Déli-sarkot nem is. A Sydneyből Johannesburgba vagy Santiagóba tartó járatok ugyanakkor a szélviszonyoktól függően néha átrepülnek az Antarktisz egy kis darabja felett. Ez azonban nem a Déli-sark. Az onnan még elég messze van.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra