Milyen előnyei vannak a rejtett fényeknek?

A rejtett fények alkalmazása az otthonainkban ma már szinte természetes. Korábban más volt a divat: sokan a csillárok felszerelésében látták a világítási rendszer csúcsát. Ott lógtak a báltermekben, éttermekben, munkahelyeken és a lakások nappalijában is. (X)

Ma már a rejtett fények hódítanak

A mai, modern otthonokban a csillárok és a mennyezeti lámpák szerepe némileg megváltozott: sok esetben visszaszorult. Mi ennek a szerepváltozásnak az oka? A válasz kézenfekvő: egyre jobban megnőtt az igény a hangulatvilágítás, a hangulatfények iránt.

A csillárok és más függesztett fényforrások a funkciójuknak megfelelően csak a tér központi részét világítják be kellően erős fénnyel, így nem képesek intimebb, szórt fényeket létrehozni az otthonunkban. A hangulatvilágítás megteremtéséhez ezért más fényforrásokra lesz szükségünk. Szerencsére a lehetőségek tárháza széles - számos alternatíva közül választhatunk. Nézzük, mik ezek!

Rejtett fényeket adó beépített vagy süllyesztett spotlámpák

A beépített vagy süllyesztett spotlámpák a hangulatos fények elérésében legjobban alkalmazható eszközök. Használatukkal az otthonod minden helyiségét hangulatosabbá, romantikusabbá teheted. Egyaránt alkalmazhatóak falra szerelt és felületbe süllyesztett változatban, a felhasználási módokat pedig tovább növelheted azzal, hogy a billenthető változatokat választod.

A további variációs lehetőségeknek és a felhasználás módjainak, a kialakítható stílusnak csak a képzeleted – és a pénztárcád – szabhat határt. Egy kisebb belmagassággal rendelkező nappaliban már néhány álmennyezetbe építhető spotlámpa is ellátja a feladatát, sőt akár önmagában is betöltheti a fő fényforrás szerepét.

Irányfényként is funkcionálhatnak, főként folyosókon alacsonyan elhelyezve érvényesülnek, de a konyhában is nagyszerűen felhasználhatóak. Hatékonyabban mgvilágíthatják a munkafelületet, de akár hangulati elemként a konyhaszekrénybe is beépíthetsz néhány darabot, kiemelve vele a legszebb konyhai eszközeidet.

Rejtett világítótestek és rejtett LED szalagok

Egyre nagyobb igény mutatkozik a különféle rejtett világítási megoldásokra, amelynek eszközeként eddig leggyakrabban a különböző gipszkarton falba süllyesztett spotlámpákat használták. Hangsúlyozzuk: eddig. Ugyanis egyre inkább elterjedőben vannak a LED-es izzók és a LED szalagok, amelyek teljesen új távlatokat nyitottak a rejtett világítás kialakítása során.

Óriási előnyük, hogy a használatuk és a beépítésük nagyon egyszerű: a gipszkarton fal vagy álmennyezet, esetleg egy egyszerű díszléc mögé rögzítik a LED szalagot, így az a szemek elől elrejtve, diszkréten fogja megvilágítani a helyiséget. A LED szalagok felhasználása igen sokrétű, előnyei verhetetlenek. Kiemelkedő energiahatékonyságuknak és fényerejüknek köszönhetően a hangulatvilágítás legkedveltebb eszközeivé váltak. Megfelelően LED profilokba szabályosan felszerelve az élettartamuk is hosszú.

Élvezd te is a rejtett világítás hangulatteremtő hatásait!

24 óra