Kozma Zsuzsa halála: megdöbbentő hírt közölt a hegymászó szövetség

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHOK) szerint nem volt képesítése annak a magyar férfinek, akinek a túráján meghalt Kozma Zsuzsanna, fitneszedző. És nem ez volt az első tragédia - értesült a Naphire.hu.

Jordániában, egy szervezett túrán zuhant le egy szikláról az 53 éves Kozma Zsuzsanna. A népszerű fitnesztréner tragédiája napok óta téma idehaza, a Naphire.hu pedig kiszúrte, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség is egy közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben megdöbbentő dolgokat állítanak. “Kozma Zsuzsanna Jordániában, szervezett túra közben zuhant le egy magas szikláról, ennek következtében élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A túrát Hencz G. Tamás szervezte, akinek hegyi túravezetői vagy hegyevezetői képesítése nincs. Sajnos Hencz G. Tamás által szervezett túrán korábban is történt a mostanihoz nagyon hasonló szintén tragikus kimenetelű baleset” - írja az MHOK a honlapján, és hozzáteszik: álláspontjuk szerint mindkét baleset elkerülhető lett volna, amennyiben a túrákat egy kompetens, képzettséggel és jogosultsággal rendelkező szakember vezeti.

Az MHOK szerint megfelelő törvényi szabélyozás lenne szükséges, különben hasonló tragédiákra lehet szémítani majd a jövőben is. A Naphire.hu megemlít egy korábbi esetet is: akkor az Alpokban található Matterhorn csúcs meghódítására szervezett túrát ugyanez a férfi, ott a 9 fős társaság egyik tagja zuhant a halálba. A férfi pénteken a közösségi oldalán egy nyilvános bejegyzést tett közzé a tragédia kapcsán. Akkor indultak haza. “A baleset Jordaniában, hétfői hajnali órákban történt. A társaságunk egy fennsíkon várta a napfelkeltét, fotóztunk, pihentünk, beszélgettünk. Zsuzsanna -valószínűsítem-, csendre vágyhatott, szerette volna egyedül élvezni a látványt, ezt a pillanatot. A csoporttól eltávolodott, majd egy távolabbi sziklaformátumra kapaszkodott fel. Itt többen láttuk, hogy fotókat készít, talán meditál, jógázik, mint ahogy azt tette egyéb napokon is” - kezdi bejegyzésében a férfi, majd a balesetről is részletesen ír.

“A visszaút során a sziklaformátumról lemászva érhette a baleset, nem láttuk pontosan, de mintha csak egy kézzel támaszkodott volna a sziklafalnál. Valószínűsíthető, hogy egyensúlyát vesztette, megbotlott és nem tudott korrigálni. A sikítást hallottuk, azonnal abba az irányba fordultunk,, néhányan láttuk a mozdulatait de a fennsík terep adottságai miatt nem volt követhető mi történt vele. Volt aki szaladt hogy lássa hogy van, volt aki összeesett, más mozdulni sem tudott.  Azonnal tárcsáztuk a 911-et., de mire a mentők helyszínre érték már nem tudtak segíteni. Mi mindannyian a tragédia hatása alatt vagyunk, a történtek feldolgozásához időre lesz szüksége mindenkinek. A Jordan hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit” - olvasható a férfi bejegyzésében, aki részvétét nyilvánította ki minden érintettnek.

Címlapfotó: Facebook/KozmaZsuzsanna

24 óra