Nyolc év börtön és tízmilliós bírság fenyegeti az adócsaló magyar zenészt

Ha éveken át eltitkolta az internetes lejátszásai miatt kapott összegeket, akár 10 év börtön is lehet a büntetése. Megszólalt a sztárügyvéd.

A Naphire.hu információi szerint hosszú évekre rács mögé kerülhet, sőt, tízmilliós büntetést is kaphat az a magyar zenész, aki a 100 milliós bevételét nem vallotta be az adóhatóságnak és nem fizette meg az ez után járó 20 milliós adót. A lap szerint két eljárás is indulhatott vele szemben. “Meg kell különböztetni a büntetőjogi és a közigazgatási eljárást egymástól” - kezdte a Naphire.hu megkeresésére Dr. Magyar György. “A költségvetési csalás miatt indult büntetőügy 50 millió felett van, ezért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha valaki folyamatosan, üzletszerűen csinálja, akkor 5 évtől 10 évig is terjedhet” - mondta a Naphire.hu-nak az ügyvéd, aki azonban azt is hozzátette:

“Ha vádemelés előtt kifizeti, akkor a büntetése korlátlanul enyhíthető. Ez azt jelenti, hogy 5 alá is le lehet jönni, kettőre is, és ha lejönnek, azt fel is lehet függeszteni. Így felfüggesztettel is meg lehet úszni, ha kifizeti.”

A lap híre szerint ugyanakkor egy adóügyi eljárás is indulhatott a zenésszel szemben, aminek a bírsága akár az elmaradt befizetés, azaz a 20 millió forint is lehet. Így már akár 40 milliót is követelhetnének tőle. De lehet "kiút" az ügyvéd szerint. “Akkor jár jól, ha befizet” - tette hozzá a lapnak Dr. Magyar, és azt is elárulta, miért. “Egyrészt a közigazgatási  eljárásban is tud enyhébb következményekkel járni és a büntetőt is meg lehet úszni felfüggesztett szabadságvesztéssel”.

Mint ahogyan az a sajtóban az elmúlt napokban szinte mindenütt megjelent: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatott ki egy közismert zenészt, aki 100 millió forint körüli bevételt titkolt el az adóhatóság elől és meg sem fizette a 20 milliós közterhet. 

Címlaofotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra