Húsvéti a világban - ezek kerülhetnek az ünnepi asztalra a világ különböző országaiban

Húsvét, - ami, szerte a világon a kereszténység nagy ünnepe - alkalmával fókuszáljunk az ünnepi étkezésre, illetve az az ezzel kapcsolatos hagyományokra.

Lehetőségem volt több helyen járni a világban és különböző kultúrák étkezési szokásait, s egyúttal húsvéti hagyományaikat is megfigyelni. Ezek a szokások több dologban hasonlítanak a legtöbb országban, de számos különbség vagy érdekesség is felfedezhető.

Magyarországon

a nagyhét hagyományosan a testi-lelki megtisztulás ideje, a nagypéntek a szigorú böjt napja, mely másnap estig tart. Így a hagyományok szerint szombat délután készülnek a hímes tojások, az ünnepi kalács, fő a sonka, sül a bárány és illatoznak a friss zöldségek. A tojás - a Húsvét az újjászületés szimbóluma -, az étkezésben, az ajándékozásban és a díszítésben, legyen az akár sütemény vagy lakásdekoráció, egyaránt központi szerepet játszik.

A tojást többféleképen el lehet készíteni.

Fotó: 123rf.com

A sima főtt tojásból kiindulva készülhet kaszinótojás, sárgatúró, tojáskrém, vagy majonézes tojássaláta, de aszpikos tojás is lehet belőle. Nálunk Magyarországon belül is tájegységenként különböző szokások vannak. Békés megyében például töltött káposzta és kocsonya is része a húsvéti lakomának, természetesen sós és édes süteményekkel kiegészítve, míg Borsod megyében az édes sárgatúrót kínálják a sonka mellé.

A németek

halat esznek nagypénteken, húsvét vasárnapján kerül a rozmaringos, kakukkfüves bárány az asztalra. Hagyományos húsvéti ételük a főtt tojás zöld mártásban, amelyet friss fűszernövényekből, petrezselyemből, snidlingből, zsázsából és sóskából készítenek. De szeretnek tésztából bárányt formázni is és kalácsként kisütni.

Bulgáriában

a legnagyobb népi és keresztényünnep a húsvét. Régebben háromnapos táncmulatsággal, játékokkal, az egészségért való imádkozással ünnepeltek a bolgárok. Asztalukra a sült húsok mellett piros tojás, kalács kerül.

A korzikai hagyományok

szerint nagypénteken az ünnepi menetben a kereszt útját követő nők rozmaringágakat gyűjtenek, amelyekkel az aznapi ételt fűszerezik − a csicseriborsós, fokhagymás levest vagy a tőkehalas-fehérbabos egytálételt. Viszont náluk húsvét vasárnapján a sonka és a bárány helyett omlósra sült kecskét fogyasztanak.

Fotó: 123rf.com

Angliában

is tojást és bárányt esznek húsvétkor, utóbbit mentaszósszal, burgonyával és zöldbabbal tálalják. Legkedveltebb húsvéti fogásuk a hot cross buns, az édes, gyümölccsel és fűszerekkel ízesített kalács, amelyet cukorkereszttel díszítenek.

Cipruson

egy flaounes nevű húsvéti kalácsot készítenek a háziasszonyok, aminek tojásos, sajtos, mazsolás tölteléke egészen ínycsiklandó. A magaricát, a kisbárány belsőségeiből, újhagymával, rizzsel, tojásos habarással főzött ételt évenként egyetlenegyszer készítik, s a nagyböjt végén, általában éjszaka tálalják.

Kattints a folytatásért!

24 óra