Húsvéti a világban - ezek kerülhetnek az ünnepi asztalra a világ különböző országaiban

Tunéziában

cukros, mandulás süteményeket sütnek és kuszkuszt főznek ilyenkor. Ez utóbbi szárított, sózott, majd olívaolajba mártott bárányhússal készül. Ünnepi csemege a szárított, sózott halikra is, amelyet fügepálinkával öblítenek le.

Svédországban

tér el leginkább az itthonitól a hagyomány, náluk marcipánnal töltött, tejszínhabos zsemle az ünnepi reggeli, az ebéd pedig heringgel és hagymával rakott burgonya, de manapság már bárányt is tálalnak.

Oroszországban

a hívők találkozáskor háromszor arcon csókolják egymást, és piros tojást ajándékoznak, miközben Krisztus feltámadt! - Valóban feltámadt! - köszöntéssel üdvözlik egymást. Az ünnepi asztal ékessége itt is a tojás, amelyhez orosz tejeskalács, kulics dukál ilyenkor. A híres mazsolás édestúró is ünnepi finomság az orosz húsvéti asztalon, akárcsak a cékla vagy a különféle tejfölös, ecetes-hagymás heringsaláták.

Fotó: 123rf.com

Lengyelországban

sokféle halételt készítenek. Legendásan finom a pácolt heringjük, melynek ezer féle elkészítési módját ismerik. Szombaton a családok kosárba rendezik a sonkát, kenyeret, sót, a kilbasa nevű húsvéti kolbászt, süteményeket és a templomba viszik megszenteltetni, majd a vasárnapi mise után a felszentelt étkeiket fogyasztják. A sonkát, tojást, kolbászt, különböző húsokat, s végül desszertként a tradicionális lengyel húsvéti sütemények, a babka és a mazurek.

Kolumbiában

a húsvéti asztal kínálata merőben eltér az általunk megszokottól. Ők leginkább kukoricából vagy kukoricával készült ételeket készítenek: a tamales zöldséges-húsos-fűszeres töltelék banánlevélbe rejtve és a hayacas kukoricalevélbe burkolt húsos-kukoricás finomság. Kedveltek a szószos, mártásos húsételek is, akárcsak a rizsből, kukoricából erjesztett italok, a guarrús és a chica. A nemzeti ital azonban húsvét táján is a kávé, amelyet hidegen, melegen egyaránt kortyolgatnak, és a húsvéti sütemények ízesítéséhez, díszítéséhez is előszeretettel használnak.

Címlapfotó: 123rf.com

Szerző: Boros Edit

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

24 óra