Orvosi csoda: a karján növesztett új orrot magának egy nő egy 3D nyomtatóval - Fotók

Ha nincs orrod, most már növeszthetsz magadnak egyet. Pontosan ezt tette egy francia nő, akinek az orrát a rák tönkretette.

2013-ban kapott sugár- és kemoterápiás kezelést, amelyek segítségével legyőzte az orrmelléküregi daganatát. A kezelések következményeként azonban az orrának egy jelentős részét elvesztette. Többször megpróbáltak neki ezt követően orrprotézist beültetni, de hiába. Aztán a toulouse-i kórház fül-orr-gégészeti osztálya és a Claudius Regaud Intézet szakemberei egy őrült ötlettel álltak elő: nyomtatnak egy orrot egy 3D nyomtatóval.

Az orr bioanyagokból készült, a csontok 3D nyomtatására specializálódott belga Cerhum cég segítségével valósulhatott meg. A porcokat az alkarjába ültették be, a tarkójáról pedig bőrt is ültettek rá, hogy benőhessen. Az új orr ereit ezt követően mikrosebészeti beavatkozással kötötték össze a környező erekkel. Szeptemberben aztán a nyomtatott orr végre a helyére kerülhetett. "Tíz nap kórházi kezelés és egy háromhetes antibiotikum-kúra után a beteg továbbra is jól van" - mondták az orvosok az Evening Standardnak.

"Ilyen típusú rekonstrukciót még soha nem végeztek ilyen érzékeny és rosszul perfundált területen" - közölte a kórház, majd hozzátették: "Ez az új technika lehetővé teszi számunkra, hogy leküzdjük más technikák bizonyos korlátait is."

Címlapfotó: Facebook/chudetoulouse

24 óra