Így lesz megfelelő az otthoni szájápolási rutin

A fogorvosoktól rengeteget hallhatjuk, hogy nagyon ügyeljünk a fogaink megfelelő módon történő ápolásáról, tisztításáról, illetve a megfelelő otthoni szájápolási rutin kialakításáról és következetes betartásáról.

Ez nyilvánvalóan nem véletlen, ha ugyanis erre kellő figyelmet szentelünk, akkor számos - sok esetben fájdalmas - fogászati problémától kíméljük meg magunkat. A megfelelő szájápolás a helyesen elvégzett fogmosással kezdődik, de kulcsfontosságú szerepe van a különböző fogápoló, fogtisztító eszközök használatának is.

Azokkal ugyanis sokkal hatékonyabban tudjuk eltávolítani az ételmaradékokat a nehezebben hozzáférhető helyekről is. Időnként pedig érdemes felkeresni például a Clinident fogászati központot is, ahol különböző szájhigiéniás kezeléseket is igénybe vehetünk annak érdekében, hogy szépek és ápoltak legyenek a fogaink. Ezzel sokat tehetünk a fogsorunk esztétikájáért és egészségéért egyaránt.

Most megnézzük kicsit részletesebben is, hogy hogyan tudunk megfelelő szájápolási rutint kialakítani, illetve azt is eláruljuk, hogy mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban.

Válasszunk megfelelő fogkefét!

Sokan azt gondolják, hogy csak egy elektromos fogkefével lehet alaposan megtisztítani a fogakat, ez azonban nem feltétlenül igaz. Egy hagyományos típussal is hatékony lehet a fogtisztítás, csak nehezebben kivitelezhető.

A nagy fordulatszámnak köszönhetően az elektromos eszközök a lehető legprecízebben végzik el a tisztítást, ráadásul mérik a fogmosás idejét is, így elkerülhető, hogy túl hamar abbahagyjuk.

Figyeljünk oda, hogy hogyan mossuk a fogainkat!

Függetlenül attól, hogy kézi vagy elektromos fogkefét használunk-e nagyon fontos, hogy a helyes fogmosási technikát alkalmazzuk. Gyengéd, körkörös mozdulatokkal kell lemosnunk a fogaink rágófelületét és alaposan végig kell haladnunk a fogak külső, illetve belső oldalán is. Körkörösen, de nagyon gyengéden, óvatosan érdemes “átsepregetni” a fogínyt is.

Használjunk fogápoló eszközöket!

Mindemellett érdemes bevetni a fogköztisztító eszközöket is, gondolunk itt például a fogselyemre vagy a fogköztisztító kefére, illetve célszerű egy nyelvkaparót is használni, azzal ugyanis elkerülhető, hogy lepedékes maradjon a nyelvünk.

A lepedékes nyelv rossz leheletet okozhat és negatívan befolyásolhatja az ízérzékelést is, illetve a rajta kialakuló baktériumok a fogakra és az ínyre is átterjedhetnek – érdemes tehát védekezni ellene!

Ezek tehát a legfontosabb dolgok, amikre mindenképp oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy megőrizzük a fogaink egészségét, és elkerüljük az olyan kellemetlen fogászati problémákat, mint amilyen például a fogszuvasodás, a lyukas fog vagy az ínygyulladás.

Ha már megtörtént a baj, és olyan tüneteink vannak, amikkel szakemberhez kell fordulni, akkor sem kell aggódnunk. A Clinident fogászati központban dolgozó szakemberek magas tudással, széles körű tapasztalattal rendelkeznek, és nagyon humánusan dolgoznak. Bátran kérjünk tőlük időpontot!

24 óra