Nyugat-nílusi láz: rekordszámú beteget regisztráltak itthon - 95 %-uk kórházban

Újabb rekord dőlt meg az évben: egyetlen hét alatt 22 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak Magyarországon. Egy híján mind kórházba is kerültek.

A TWN.hu információi szerint ismét rekordszámú beteget találtak a szúnyogok áltak terjeszett nyugat-nílusi lázzal fertőzve. A szeptember 2 - 8. közötti időszakban 22 agyvelőgyulladásos beteget jelentettek, akikről kiderült, valamennyien nyugat-nílusi lázzal fertőződtek.

"Négy beteget Fejér és Pest, három beteget a fővárosból és Jász-Nagykun-Szolnok, két beteget Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun, egy beteget Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Somogy vármegyéből jelentettek" - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 66-ra nőtt. Tizenegy vármegyében és a fővárosban is találtak már fertőzöttet. "A betegek 70%-a férfi, az átlagéletkor 61 év (2-86 év). A betegek 95,5 %-a idegrendszeri tünetekkel kórházba került" - írja az NNGYK. Azaz a 22 betegből 21-en.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra