Minden, amit a történelem érettségin tudnunk kell

2024-ben sem történt jelentős strukturális változás az érettségi követelményekben. Fontos azonban, hogy a tematikában több kisebb változás és módosulás történt, ami hatással lehet a végső eredményeinkre. Az állandó dolgok azonban maradtak, így középszinten még mindig 3 óra, emelt szinten pedig 4 óra áll a rendelkezésünkre a feladatok megoldására. 

De vajon mit kell még tudni a történelem érettségivel kapcsolatban? Az alábbi cikkünkben minden kérdésre választ adunk.

Mindig vannak változások

Az érettségi vizsga követelményeit egy pontos jogszabály írja elő, ez vonatkozik mind a középszintre, mind az emelt szintre egyaránt. Pár évente alakítanak rajta, így apróbb változtatások idén is történtek, de az alapdolgok ugyanazok maradtak. A történelem érettségi kapcsán ugyanúgy lesz egy tesztfeladatsor és pár esszé, amit ki kell fejteni. Amennyiben ehhez valakinek segítségre van szüksége, nehezen készül fel belőle, annak ott van a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa, amely minden kérdésre választ tud adni. Itt megkapjuk a kész vázlatokat, a fogalomlistát, valamint olyan teszteken gyakorolhatjuk a tudásunkat, amelyekkel a vizsgán is találkozhatunk majd. Lényeges, hogy a felkészülést segítő csomag megvásárolható külön az emelt és külön a középszintű érettségihez.

Sokaknak nem a történelem a kedvenc tárgya, azonban itt sem árt jól teljesíteni. Ahhoz, hogy felvegyenek egyetemre, legalább 70 százalékot kell szereznünk, ellenkező esetben sokat ronthat a felvételi pontszámunkon. A legjobb persze biztosra menni és emelt szinten megmérettetni magunkat, ahol egy 90 százalék feletti eredmény szinte garantáltan bejuttat a választott szakra. Bármi is a cél, fontos, hogy már most tegyünk érte.

Mit kaphatunk a kurzustól?

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy hiába a komplex segítség, ha valakiben nincs annyi önszorgalom, hogy időben nekilásson a tanulásnak. A külső támogatás mindig jó, de az utolsó napokban és hetekben már nem biztos, hogy hatékony eredményt érhetünk el a segítségével.

Az egyéni felkészülés minden esetben rengeteg időt, szorgalmat, valamint munkát jelent. Az érettségi évében naponta egy óra tanulásra legalább szükség lesz, hogy mindennel időben végezni tudjunk. Meg kell érteni a vizsgakövetelményeket, ki kell dolgozni az érettségi témaköröket, valamint az agyunkba kell vésni a több mint ezer kötelező lexikai elemet. Természetesen a mesterkurzus segít ebben, hiszen mindent kézhez kapunk, de az anyagot nem tudja megtanulni helyettünk.

A témakörök kérdése

Az érettségi követelmények tartalmi részét minden esetben a témakörök felsorolása adja. Ezeket hét modulba rendezik el, raádásul mind emelt, mind középszinten több száz téma kerül felsorolásra a követelményekben. Pont ezért nem lehet félvállról venni a felkészülést, hiszen ezeket megtanulni nagyon sok időt felemészt.

A témák nem minden esetben illeszkednek az iskolában használatos tankönyvi leckékhez, hiszen sokszor teljesen más elv szerint jelölik ki őket. Célszerű tehát mindent önállóan kidolgozni, utánaolvasni az adott témának, áttekinteni, valamint összeszedni a legszükségesebb információkat.

24 óra