Vörös-riasztás: felhőszakadás, 4 centis jég, rekkenő hőség - ez vár ránk pénteken

A hőség, zivatarok, de felhőszakadások miatt is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre. Akár 4 centis jég is eshet.

A TWN.hu információi szerint pénteken egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek köszönhetően szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon. "A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h, egy-egy helyen ettől erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 4 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>20-25 mm) is társulhat" - írja előrejelzésében a met.hu.

Felhőszakadás miatt 8 megyére adtak ki elsőfokú riasztást:

Hozzáteszik: ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak. "Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás (25-35 mm-t meghaladó csapadék) lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat viharos kifutószél és jégeső" - olvasható a veszélyjelzésükben.

Zivatarok miatt 11 megyére narancs-, 4-re sárga riasztást adtak ki:

Arról is írnak, nem kizárt, hogy a zivatarok miatt is vörös riasztást kell majd kiadniuk. De az cikkünk írásakor eddig "csak" a hőség miatt volt érvényben. "Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27, míg az Alföld délkeleti területein 29 fok körüli napi átlaghőmérséklet" - írják.

A hőség miatt 3 megyére vörös, 4-re narancs riasztás van érvényben:

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra