Gyászol az emberiség - Sudan, az utolsó fehér szélesszájú örökre elment!

Elaltatták a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúját - jelentették be néhány órával ezelőtt nairobi kutatók.

A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint jelentősen rosszabbodott, és már nem tudta volna elviselni a további szenvedést. „Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el” - tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

A Sudan névre keresztelt állat 1973-ban született, halála után már csak két nőstény maradt a világon ebből az alfajból, a lánya és az unokája. A tudósok most mesterséges megtermékenyítéssel próbálják meg megmenteni a fajt.

Sudán születése majd befogása után egy cseh állatkertbe került, de mivel a szaporítása nem sikerült, így visszakerült Afrikába. Sajnos természetes környezetében sem jártak a tudósok sikerrel. 

Az északi fehér rinocérosz Közép- és Kelet-Afrikában élt. 1960-ban még 2360 vadonélő példányt regisztráltak, de az orvvadászok miatt mára már csak ketten maradtak.

Íme Sudán utolsó képei!

Egy kép szebb időkből: Sudán, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja.
  • A 45 éves állatot az életkorából adódó betegségek miatt nagy fájdalmak gyötörték. Sokat szenvedett már.
  • Már csak két nőstény maradt ebből az alfajból: Sudán lánya és unokája.
  • Sudán 1973-ban született. Miután befogták, egy cseh állatkertbe került több társával együtt. Szaporítani nem sikerült.
  • Miután csődött mondtak a tudósok, 2009-ben több fajtársával együtt visszakerült Afrikába. De a természetes környezetben sem jártak sikerrel.
  • Az északi szélesszájú orrszarvúkból a hatvanas években még több mint kétezer példányt regisztráltak. Az orvvadászoknak köszönhetően ma már csak két nőstény maradt.
  • Liz Hurley azon kevesek egyike, aki meg is látogatta Sudant utolsó éveiben. Sajnos már ő sem tehet semmit érte.

24 óra