Ha így tárolod az almát, hónapok múlva is roppanós és friss marad: még karácsonykor is olyan lesz, mintha most szedted volna

Az alma a kamra klasszikus gyümölcse, mégis sokszor néhány hét alatt megpuhul vagy megbarnul, pedig létezik egy apró trükk, amivel hónapok múltán is megőrzi a ropogósságát.

Az alma még mindig a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse

Kevés gyümölcs van, amely annyira beépült volna a mindennapokba, mint az alma. Ősztől kezdve szinte minden háztartásban megtalálható, legyen szó a pirosan csillogó jonatánról, az aranyló goldenről vagy a kissé savanykás idaredről. Az almát sokan nemcsak az íze miatt szeretik, hanem azért is, mert szimbolikus jelentéssel bír: a bőség, az egészség és a jólét gyümölcse. Ugyanakkor minden háziasszony szembesült már azzal, hogy hiába vásárolja nagyobb mennyiségben, a hazavitt alma néhány hét alatt megráncosodik, elveszíti roppanós állagát, vagy a tárolás során meg is barnul. Ennek oka a gyümölcs érése közben termelődő etilén, amely felgyorsítja a bomlási folyamatokat, valamint az, ha a környezet túl meleg vagy túl száraz. Emiatt az alma, amely elméletileg akár hónapokig is eltartható lenne, gyakran már napok alatt fogyaszthatatlanná válik. A régi időkben a gazdák pontosan tudták, hogyan kell bánni vele, ezért a pincékben vagy vermekben tárolt termés télen is friss maradt. A mai világban azonban kevesen alkalmazzák ezeket a módszereket, pedig létezik egyszerű és hatékony trükk, amely a modern konyhákban is könnyedén kivitelezhető, és lehetővé teszi, hogy az alma hónapokkal a vásárlás után is frissnek hasson.

 

Lapozz!

24 óra