Ha így tárolod az almát, hónapok múlva is roppanós és friss marad: még karácsonykor is olyan lesz, mintha most szedted volna

A titok a tárolás módjában rejlik

Ahhoz, hogy az alma hónapokig megőrizze ropogósságát, nem elég egyszerűen a konyhapulton hagyni vagy a hűtőszekrény fiókjába tenni. A legfontosabb, hogy a gyümölcsöt hűvös, 0 és 4 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartsuk, mivel ezen a tartományon belül lelassul az érési folyamat. Emellett érdemes az almát egyenként becsomagolni újságpapírba vagy vékony papírzacskóba, hiszen így megakadályozható, hogy az egyik példányról átterjedjen az etiléngáz és a rothadás a többire. A gyümölcsöt soha nem szabad közvetlenül a krumpli mellett tárolni, mert a burgonya különösen sok etilént bocsát ki, ami felgyorsítja az alma öregedését. Ugyanilyen fontos, hogy a tárolás helyén a levegő ne legyen túl száraz, mert ez ráncosodáshoz vezet, de ne is túl nedves, mert az penészesedést okozhat. A legegyszerűbb módszer, ha az almát egy kartondobozban vagy fa ládában, szellőző helyiségben tartjuk, úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek szorosan egymáshoz. Egyes gazdák és kutatók szerint még hatásosabb a légmentesen záródó zacskók használata, amelyek szabályozzák a páratartalmat és csökkentik az oxigén mennyiségét a gyümölcs körül, így megakadályozzák az öregedést. Ha mindezekre odafigyelünk, akkor az ősszel beszerzett alma nemcsak karácsonyig, hanem akár tavaszig is friss és ropogós maradhat, mintha csak most szedtük volna a fáról.

 

Leadfotó: 123rf

24 óra