Ezért ne használj soha ecetet a konyhapulton: meg fogod bánni, ha mégis így teszel

Sokan úgy gondolják, hogy az ecet egy általános tisztítószer, amit bármilyen felületen be lehet vetni, de ez egyáltalán nem így van: ha például a konyhapulton használod, azzal súlyos hibát követhetsz el

A sokoldalú csodaszer

Az ecet régóta a háztartások egyik legkedveltebb természetes tisztítószere, különösen azok körében, akik igyekeznek elkerülni az erős vegyszereket. A legtöbb háztartási blog és takarítással foglalkozó oldal szinte elsőként ajánlja az ecet használatát, amikor vízkő, zsírfolt, kellemetlen szag vagy penész elleni harcról van szó. Az ecetet éppen ezért sokan univerzális csodaszerként kezelik: hígítva fújják ablakra, permetezik a fürdőszoba csempéjére, keverik szódabikarbónával, vagy éppen a konyhapultra öntik, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket. Azonban a természetes eredet és a hatékony tisztítóhatás nem mindig jelenti azt, hogy egy szer ártalmatlan minden felületen, sőt, bizonyos helyekre nézve kifejezetten káros hatással bírhat, hosszú távon pedig komoly kárt okozhat. Ennek oka, hogy a legtöbb ember hajlamos elfelejteni, hogy az ecet valójában sav, méghozzá ecetsav, amely bár enyhébb, mint az ipari savak, mégis képes kémiai reakcióba lépni különféle anyagokkal. A konyhapultok esetében pedig éppen ez a kémiai természet jelentheti a problémát. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az ecet remekül eltávolítja a zsíros ujjlenyomatokat vagy a kifröccsent ételmaradványokat, valójában láthatatlan károkat idézhet elő a pult felületén, amelyek csak később válnak nyilvánvalóvá. Nem mindenki tudja például, hogy az ecet kikezdi a természetes kőfelületeket, például a gránitot, márványt vagy mészkövet, de a laminált anyagokat sem kíméli hosszú távon. Aki rendszeresen ecettel takarít a pulton, az idővel fakó, matt és porózussá váló felületet kockáztat, és ez nemcsak esztétikai, hanem higiéniai probléma is lehet. De ez még nem minden.

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

 

Lapozz!

24 óra