Leolvad rólad a hasi zsír: ez a zabpehely-trükk csodákat tesz a testeddel
Egy zabpelyhes reggeli nemcsak egészséges, de finom is. Rostjai és tápanyagai hosszú ideig teltségérzetet biztosítanak, így segítenek megelőzni a farkaséhséget. Ráadásul egy titkos összetevő a zabpehelyben remek fegyver a hasi zsír ellen – így válik a reggeli valódi zsírégetővé.
Akár meleg zabkása, friss „overnight oats” (éjszakára beáztatott zabpehely), vagy gyümölccsel és tejjel készített müzli – a zabpelyhet számos formában lehet fogyasztani. Az egyik legegészségesebb gabonaféle, igazi tápanyag- és vitaminbomba. Kíméli a gyomor-bélrendszert és támogatja az emésztést.
Miért olyan egészséges zabpelyhet reggelire enni?
1. Megelőzi a farkaséhséget
A zabpehely gazdag rostokban, amelyek hosszú ideig teltségérzetet biztosítanak, így megelőzik az étkezések közötti hirtelen éhségrohamokat.
2. Támogatja az emésztést
Kedvelt házi szer székrekedés ellen, különösen idősebbek körében. A hagyományos zabpehelyleves természetes módon enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat. A benne található béta-glükán nevű rost különösen jótékony hatású a bélflórára.
3. Segít a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében
A zabpehely segíthet stabilizálni a vércukorszintet, ami különösen fontos a diabéteszesek számára. Hosszan tartó energiát biztosít anélkül, hogy vércukorszint-ingadozást okozna.
4. Tápanyagban gazdag
Tökéletes napindító, hiszen gazdag például K-, B1- és B6-vitaminban. Erősíti a körmöket, hajat, bőrt és az idegrendszert is.
5. Csökkentheti a koleszterinszintet
A zabpehelyben található béta-glükán segíthet a koleszterinszint csökkentésében, ezáltal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – ezt több tanulmány is alátámasztja.
Mit lehet készíteni zabpehelyből?
A zabpehely rendkívül sokféleképpen elkészíthető:
- Overnight oats (éjszakán át áztatott zab)
- Porridge (meleg zabkása)
- Müzli
- Sült zabpehely (baked oatmeal)
- Shake vagy smoothie is készíthető belőle