Soha ne tedd ezt a fűszert forró olajba: veszélyes reakció indulhat be!

Az egyik legveszélyesebb fűszer forró olajban: a fokhagymapor

Bár a fokhagymát sokan használják ételeik ízesítésére, a fokhagymaporral egészen más a helyzet. Sokan nem is sejtik, hogy a finomra őrölt fokhagymapor forró olajba kerülve hajlamos azonnal megégni, még mielőtt kifejtené aromáját. A túlzott hő hatására a fokhagymaporban lévő kéntartalmú vegyületek rendkívül gyorsan lebomlanak, ráadásul a megégett részecskék potenciálisan káros anyagokat, például akrilamidot bocsáthatnak ki, amelyről több kutatás is kimutatta, hogy hosszú távon növelheti bizonyos betegségek kockázatát. Az égett fokhagymapor emellett nemcsak kesernyés ízt ad az ételnek, hanem füstölni is kezdhet, ami irritálhatja a légutakat, és kellemetlen szagot hagyhat a konyhában. Ez különösen igaz, ha túlhevített olajba szórjuk, ami azonnali égést és perzselődést eredményezhet. Ha el akarod kerülni ezt a problémát, érdemes a fokhagymaport csak a főzés végén hozzáadni az ételhez, amikor az olaj már lehűlt, vagy folyadékkal keverve bevinni az ételbe, így megelőzhető a hirtelen égés és az egészségre káros anyagok felszabadulása. Alternatív megoldásként használhatsz friss fokhagymát is, amelyet alacsonyabb hőmérsékleten pirítva lassabban enged ki ízanyagokat, és kevésbé hajlamos a megégésre.

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

 

Leadfotó: 123rf

24 óra