Tudtad? Ezért nem eheti a pilóta és a másodpilóta ugyanazt az ételt a fedélzeten
A pilóta és a másodpilóta munkája rendkívül fontos a repülési műveletek szempontjából. És a pilótafülkében történő étkezésre is szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeket szigorúan be is kell tartani.
A fedélzeten a pilótákra és a másodpilótákra is számos szigorú szabály vonatkozik. Felszállás közben például nem beszélgethetnek egymással, hiszen maximális koncentrációra van szükség. És a fedélzeten történő étkezésre is vannak előrások. A hosszú távú járatokon az utasok például saját maguk választhatják ki, hogy mit ennének - a pilóták esetében azonban más a helyzet. Ők ugyanis soha nem választhatják ugyanazt az ételt, mint a másik.
Veszély
Fotó: 123rf.com
Egyszerű oka van annak, hogy a pilóták és a másodpilóták nem ehetik ugyanazt az ételt. Ha egy étel megromlik vagy ételmérgezést okoz, akkor az jó esetben csak a két pilóta egyikét érinti. Ez azt jelenti, hogy a repülőgép vészhelyzetben tovább tud repülni, ha az egyik pilóta ételmérgezés miatt "kiesik". Ez minimálisra csökkenti az egészségügyi problémákat a pilótafülkében, ami viszont garantálja az utasok biztonságát. Az is kiderült, mi a helyzet az alkoholos italokat illetően!